Din nefericire, in zilele noastre, cuvintele "curatenie" si ""unitate medicala" rar isi mai pot gasi locul in aceeasi fraza. Situatia sistemului medical romanesc este la un pas de colaps, Romania fiind fruntasa, in Europa, la rata de mortalitate in spitale. Cu toate acestea, exista si exemple pozitive de spitale care respecta normele de curatenie si care se incadreaza in scurtele liste de unitati medicale in care nu are de ce sa ne fie frica sa internam la nevoie.
In urma analizarii a 122.432 de chestionare de satisfactie completate de pacientii romani, in perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018, Observatorul Roman de Sanatate a putut stabili care sunt cele mai curate si cele mai competente spitale din Romania.
Potrivit studiului efectuat pentru a reflecta realitatea din unitatile medicale romanesti, specialistii au ajuns la urmatoarele concluzii:
- Peste o cincime din pacientii internati au fost nevoiti sa isi cumpere medicamente si materiale sanitare din banii proprii;
- 21% dintre spitale au aratat zero interes pentru parerea pacientilor;
- 3,92% dintre pacientii care au raspuns chestionarelor au trebuit sa ofere bani sau atentii personalului medical;
- Opt din zece pacienti s-au declarat multumiti sau foarte multumiti de activitaea si implicarea medicului care a avut grija de ei.
In urma datelor adunate din chestioare, Observatorul Roman de Sanatate a intocmit un clasament cu zece dintre cele mai curate unitati spitalicesti din Romania. Se pare ca in Cluj si Bucuresti se afla cele mai multe spitale curate.
- Institutul Inimii „Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” Bucuresti;
- Spitalul Clinic de Urgente Oftalologie Bucuresti;
- Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca;
- Institutul Regional de Oncologie Iasi;
- Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon Bucuresti;
- Centrul Clinic de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia Bucuresti;
- Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Dr. IA Sbarcea” Brasov;
- Institutul Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj-Napoca;
- Spitalul Clinic Municiipal Cluj-Napoca.
Cat despre serviciile medicale de calitate, Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie ”Cuza Voda” din Iasi se afla pe primul loc, fiind urmat de Spitalul Clinic de Recuperare
Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Obstretica-Ginecologie ”Dr IA Sbarcea” Brasov, Centrul Clinic de Boli Reumatismale Dr. Ion Stoia Bucuresti si de Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Panait Sirbu Bucuresti.Observatorul Roman de Sanatate este o organizatie non-guvernamentala a carei misiune este aceea de a contribui la imbunatatirea serviciilor de sanatate din Romania si estul Europei.