Cu toate că cele mai ieftine moduri de încălzire a locuinței le mai lasă românilor câțiva lei în buzunare, acestea au și părți bune și părți mai puțin bune pe care le veți afla.
Citește și: 4 sfaturi pentru a utiliza corect termostatul de la centrală
Care este cel mai ieftin mod de încălzire al locuinței
Experții în încălzire au anunțat că pentru a face lucrurile cât mai simple,, ne interesează doar două lucruri atunci când evaluăm cel mai rentabil sistem de încălzire: cât costă încălzirea lunară și care este investiția inițială în sistemul de încălzire. O investiție mai mare merită doar dacă reușiți să economisiți energie pe termen lung”.
Centrala pe lemne
Centrala pe lemne este considerată cea mai ieftină metodă de încălzire a căminului, dar nu este potrivită în fiecare gospodărie. În funcție de spațiul pe care îl aveți în casă, acest mod de încălzire poate să fie potrivit sau nu, iar un alt aspect important pe care trebuie să îl aveți în vedere este forța de muncă pe care o necesită.
Avantajele pe care le are încălzirea locuinței pe central de lemne sunt legate de preț, disponibilitate, sursă de energie regenerabilă, lemnul de foc se poate face de la sine, iar dezavantaje la care românii trebuie să fie atenți sunt reprezentate de munca necesară, timpul pe care îl necesită și spațiul mare de depozitare de care are nevoie.
Pompa de căldură
Pompa de căldură nu este un mod atât de cunoscut de încălzire al locuinței, dar este unul dintre cele mai economice și ecologice variante pe care românii le pot alege pentru casa lor. Centrala pe lemne, gaz sau petrol are o durată de aproximativ 15 ani, în timp ce pompa de căldură poate aduce căldură în casă pentru aproximativ 25 de ani.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Pentru cele mai multe locuințe, cea mai potrivită pompă de căldură este cea aer-apă, deoarece cele apă-apă și sol-apă au nevoie de un proiect mai mare și mai costisitor.
Avantajele pe care această metodă de căldură le are sunt reprezentate de sursa de energie pe care o folosește deoarece este regenerabilă și rentabilă, ecologică, ușor de utilizat, nu este nevoie de stocarea energiei, permite răcirea în timpul verii.
Dezavantajele pe care pompa de căldură le are sunt reprezentate de investiția inițială mai mare, performanțe mai slabe și zgomot mai puternic la temperaturile scăzute din timpul iernii.
Peleți
Peleții sunt mai ecologici deoarece emisiile acestora sunt mai curate decât cele ale lemnelor, iar procesul este mai avansat din punct de vedere tehnologic, fiind automatizat și având chiar posibilitatea de a fi controlat de la distanță, acestea sunt avantajele încălzirii locuinței pe bază de peleți.
Dezavantajele pe care încălzirea cu peleți le are sunt reprezentate de spațiul mare și special de care au nevoie pentru depozitare deoarece peleții trebuie să fie mereu uscați.
Încălzirea pe gaz
Încălzirea pe gaze este cea mai utilizată metodă de încălzire de către români, iar aceasta este una dintre cele mai curate metode de încălzire deoarece are o eficiență foarte bună.
Oamenii ce se feresc de încălzirea pe gaz, mai ales în această perioadă au motive întemeiate, prețurile fiind instabile și dependența de importuri pe care acest mod de încălzire îl are.
Citește și: Cum te pot ajuta termostatele inteligente să economisești la finalul lunii
Sursa: adevarul.ro