Peste 3.450 de lacuri se află pe teritoriul României și 250 de baraje au fost construite, de-a lungul timpului. Înălțimea acestora pornește de la 5 metri și ajunge și la aproape 170 de metri.
Cel mai mare baraj din România
Majoritatea barajelor din România au fost construite în perioada comunismului, dar sunt de mare ajutor chiar și în prezent. Cel mai mare dintre acestea este Barajul Vidraru, cu o înălțime de 166 de metri și o adâncime de 155 de metri.
De asemenea, lungime la coronament a acestui baraj este de 307 metri.
Lucrările de construcție ale acestui baraj au început în 1960 și au durat cinci ani și jumătate. În momentul în care a fost finalizat, Barajul Vidraru se afla pe locul 8 în Europa și pe locul 20 în lume, ca dimensiuni.
Construcția acestei amenajări hidrografice a reprezentat o muncă fantastică: 42 de kilometri de tunel subteran, 1.768.000
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Barajul Vidraru a fost construit cu scopul de a produce energie electrică. În acest lac de acumulare, se adună apele din râurile Capra și Buda, dar și apele afluenților din munții Frunţii şi munții Ghiţu.
Topul barajelor din țara noastră
Pe locul doi în topul celor mai mari baraje din România se situează Gura Apelor, din judeţul Hunedoara. Acesta are o lungime de 464 de metri și o înălțime de 168 de metri.
Este cel mai mare baraj de anrocamente și miez de argilă din întreaga Europă. Barajul a fost construit pentru a produce energie electrică, dar și pentru ca Râul Mare să fie ținut în frâu, pentru a nu cauza viituri.
Podiumul este completat de Barajul Siriu, cu o înălțime de 122 de metri. Acesta s-a construit prin unirea a doi munți care se află în apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.
Și Barajul Izvorul Muntelui sau Barajul Bicaz este unul impresionant. Are o înălțime de peste 120 de metri, iar construcția lui a durat 10 ani și a fost finalizată în 1960.
Barajul Valea Drăganului sau Barajul Floroiu seamănă, ca și construcție, cu Barajul Vidraru, în sensul că are forma unui arc. Este însă mai mic cu 40 de metri.
Alte baraje impunătoare din România sunt și Barajul Cerna, cu o înălțime de 110 metri, Barajul Paltinu, înalt de 108 metri, dar și Barajul Pecineagu, de 107 metri.