Care este cel mai scump condiment din lume. Poate costa până la 20.000 de dolari kilogramul și este la mare căutare

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 21 mar 2025, 12:32

Gospodinele știu cât de importante sunt condimentele în bucătărie, dictând gustul preparatelor pe care le gătesc, dar care e cel mai scump condiment din lume?

Gospodinele știu cât de importante sunt condimentele într-o bucătărie și cât de mult pot influența gustul preparatului final. Frunzele de dafin, sarea, piperul, chimenul, boiaua sau tarhonul sunt doar câteva dintre condimentele care se găsesc în casele românilor. Cu toate acestea, deși dau un gust mult mai bun mâncării, valoarea lor nu se compară cu cea a celui mai scump condiment din lume.

Care este cel mai scump condiment din lume

Șofranul este considerat cel mai scump condiment din lume, valoarea unui kilogram ajungând la 20.000 de dolari. Acest condiment concurează la preț cu trufele, care pot depăși 3.500 de dolari per kilogram. Șofranul a început să devină tot mai cunoscut pe parcursul anilor, fiind apreciat pentru aromele unice pe care le poate scoate în evidență în preparatele în care este folosit.

Prețul unui kilogram de șofran poate depăși 20.000

de dolari din cauza procesului îndelungat de recoltare. Șofranul este extras din floarea Crocus sativus, iar aceasta înflorește pentru o scurtă perioadă pe parcursul anului. Fiecare floare de Crocus sativus produce doar 3 stigmate fine, iar fiecare stigmată trebuie culeasă manual, cu foarte multă grijă, astfel încât să nu fie deteriorate în procesul de recoltare.

[Sursa: freepik]

Citește și: Afacerea cu „aurul roșu”. Șofranul, cel mai scump condiment din lume, cultivat în locul porumbului! Iată cu ce sumă fabuloasă se vinde un kilogram de șofran pe piața din Europa

Pentru a recolta un kilogram de șofran este nevoie de un număr cuprins între 150.000 și 200.000 de flori culese manual, care urmează să fie puse la uscat individual, cu mare grijă, ceea ce poate dura ore în șir.

Atunci când sunt lăsate la uscat, cantitatea șofranului scade drastic, mai exact din 75 de kilograme de șofran lăsat la uscat va rezulta un singur kilogram de șofran de comercializat. Procesul îndelungat de recoltare a șofranului, dar și reducerea drastică a florilor la uscat explică prețul ridicat al acestui condiment.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Anul acesta se ține cont și de contribuția salariatului, în ceea ce privește voucherele de vacanță! Care sunt noile norme aplicate

Poate costa până la 20.000 de dolari kilogramul și este la mare căutare

Există doar câteva țări în care se cultivă florile de Crocus sativus, din care se extrage șofranul. Iranul se află pe primul loc în cultivarea șofranului, reprezentând aproximativ 90% din producția globală. Șofranul este cultivat și în India, mai exact în Kashmir, locație în care specialiștii cred că se află unul dintre cele mai pure și rare tipuri de șofran.

Spania se află și ea pe lista țărilor în care este cultivat șofranul, fiind apreciat și des folosit pentru realizarea preparatelor mediteraneene. Ultimele țări în care se cultivă șofranul sunt Grecia și Maroc recunoscute pentru calitatea superioară a celui mai scump condiment din lume. Șofranul a ajuns să nu mai fie folosit doar în bucătărie, ci și în cosmetice sau în medicamente.

[Sursa: freepik]

Cel mai scump condiment din lume este folosit în cosmetice pentru hidratarea și luminozitatea tenului, antioxidanții acestuia luptând împotriva liniilor fine. În medicină, șofranul este folosit pentru efectul antidepresiv pe care îl are datorită producției de serotonină, dar și pentru efectele pozitive aduse vederii și memoriei, potrivit unei postări realizate de Inefabil.