O inițiativă legislativă prin care se dorea să se prelungească termenul până la care oamenii, ce își doresc să se pensioneze, pot cumpăra vechime în muncă a fost respinsă în Parlament, astfel data până la care se pot cumpăra ani de vechime în muncă ajunge la final.
Citește și: Calcul vârsta de pensionare 2023: Cine se poate pensiona în acest an?
Care este data până la care românii își pot cumpăra vechime în muncă?
Persoanele ce vor să iasă la penise, însă nu dispun de suficientă vechime în muncă, pot cumpăra ani de vechime, însă termenul limită până ce acest lucru este posibil se apropie de final. Românii ce sunt nevoiți să își cumpere vechime în muncă pentru a se pensiona pot face acest lucru până la sfârșitul verii, mai exact până la data de 31 august 2023.
Legislația în vigoare prevede ca persoanele ce doresc să iasă la pensie să aibă minim 15 ani vechime de muncă și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă. Termenul limită până în care românii pot depune dosarul care să dispună de toate documentele necesare pentru achiziționarea anilor de muncă necesari pentru a ieși la pensie se apropie cu pași repezi, astfel aceștia trebuie să facă acest pas până la sfârșitul lunii august.
În Parlament s-a discutat despre prelungirea acestui termen cu trei ani până la care românii pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie, însă senatorii au respins această inițiativă legislativă. Termenul inițial până când oamenii își puteau cumpăra ani de vechime în muncă a mai fost prelungit la data de 31 august 2021, cu doi ani, în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților, relatează antena3.ro.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Cresc pensiile românilor: Cu cât se vor majora acestea din 2024?
Cum poți achiziționa vechime în muncă?
Cei ce doresc să cumpere un an de vechime în muncă va trebuie să se prezinte personal sau prin mandatar, desemnat prin procura special, la sediul Casei de Pensii pentru a înregistra contractual de asigurare socială, iar după acest prim pas, beneficiarul va fi nevoit să aibă la el carte de identitate în original, cât și în copie, dar și un dosar de carton cu șină, un formular de deschidere a contractului în două exemplare, o declarație de protecție a datelor și o declarație pe propria răspundere.
Pentru ca o persoană de cetățenie străină să poată cumpăra vechime în muncă trebuie să pună la dispoziția angajaților de la Casa de Pensii pașaportul sau orice alt document care să fie emis de statul al cărui este cetățean. O persoană ce își dorește să achiziționeze un an de vechime în muncă trebuie să scoată din buzunar suma de 9.000 de lei, asta înseamnă 750 de lei pe lună.