Care este, de fapt, legenda Caracal și căruța cu proști. Este mit sau realitate

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 23 iul 2022, 09:40

Legenda orașului Caracal, legată de căruța cu proști care s-ar fi răsturnat acolo, a ajuns deja celebră în folclorul urban. Cât este însă mit și cât este realitate în această poveste?

Glumele legate de orașul Caracal sunt cunoscute de către toți locuitorii României. Se spune că acolo s-a răsturnat căruța cu proști, că închisoarea se află pe strada Libertăţii sau că cimitirul este pe strada Învierii. Noi vă dezvăluim cât adevăr există în aceste legende. 

Caracal și căruța cu proști, mit sau realitate?

Cu siguranță ați auzit măcar o dată expresia ”la Caracal s-a răsturnat căruța cu proști”.

Trebuie să vă spunem că această legendă are și un sâmbure de adevăr. 

Totul a pornit de la o întâmplare reală, care s-a petrecut după Revoluția din 1848. Mai mulți participanți la Revoluție s-au urcat într-o căruță și și-au manifestat bucuria după victoria obținută. 

Căruța s-a răsturnat chiar în intersecția de la marginea orașului Caracal, dinspre Corabia. Așadar, jumătate din expresie este adevărată, dar întrebarea este de ce erau considerați acei oameni proști?

Trebuie să știți că, pe vremea respectivă, cuvântul ”prost” nu avea aceeași semnificație pe care o are în prezent. ”Proști” erau numiți toți revoluționarii și oamenii săraci, toți cei care veneau din popor și nu din clasa boierilor. 

Alte legende legate de orașul Caracal

Glumele legate de căruța cu proști nu sunt singurele care se fac la adresa locuitorilor din Caracal. Micuțul orășel din Olt, care are puțin peste 30.000

de locuitori, a devenit ținta bancurilor la nivel național. 

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Se spune că acest oraș este singurul din România în care cimitirul este situat pe strada Învierii.

Cu toate acestea, istoricii au analizat hărțile din trecut și nu au descoperit vreo stradă din Caracal, care să poarte acest nume. 

De fapt, cimitirul este așezat pe strada Carpați, încă din anul 1869. 

Alte mituri celebre din Caracal sunt și acelea că fabrica de pâine ar fi situată pe strada Foamei sau că fabrica de gheaţă ar fi pe strada Soarelui.

Acestea sunt însă doar bancuri, pentru că nimeni nu a putut demonstra că au existat vreodată aceste străzi. 

Ceea ce este însă adevărat este că în Caracal a fost o închisoare pe strada Libertății. O hartă din 1896 atestă faptul că, pe vremuri, a existat o stradă care a purtat acest nume, iar clădirea vechii închisori se află și astăzi acolo. A fost însă închisă, după Revoluția din 1989. 

În prezent, strada respectivă se numește Iancu Jianu. 

Un alt subiect de glume din Caracal este și ceasul din gară. Ora 4 este indicată prin semnul ”IIII” și nu prin ”IV”, așa cum ar fi normal. Ce-i drept, nu este vina localnicilor. 

Ceasul a fost fabricat de Paul Garnier, care a folosit același semn pe toate ceasurile pe care le-a creat.