V-ați gândit vreodată cum se obține aurul alb sau aurul roz? În primul rând, trebuie să știți că baza bijuteriilor rămâne tot aurul galben.
Cum se obține aurul alb și aurul roz
Aurul este cel mai prețios metal, care este folosit la crearea bijuteriilor. Este unic, datorită proprietăților sale, și prin urmare, este și scump.
În ultimii ani, a devenit extrem de apreciat și aurul alb, dar și cel roz.
Chimiștii folosesc anumite procedee prin care aurul galben se transformă în aur alb sau roz.
Cel mai important aspect este acela al greutății aurului alb, în comparație cu a celui galben. Greutatea aurului este măsurată în karate.
Noi vă spunem că nu aveți de ce să vă îngrijorați.
Aurul alb este, de fapt, aur galben amestecat cu alte metale. Cele două tipuri de aur se produc în același mod, doar că celui alb i se adaugă și alte metale. La fel se întâmplă și în cazul aurului roz.
Aurul alb are mai mult zinc, iar cel galben are mai mult nichel.
Aurul roz are mai mult cupru. Nu vă gândiți însă că dacă se adaugă alte metale, puritatea aurului se schimbă.Ca să înțelegeți mai bine, iată ce înseamnă, mai exact, un inel din aur de 18 karate. Din 24 de părți, care este maximul folosit la bijuterii, înseamnă că 18 părți sunt aur pur, iar restul este format din alte metale.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
În cazul bijuteriilor de 14 karate, 14 părți din 24 reprezintă aur pur, restul de 10 alte metale.
Chiar dacă aurul galben este amestecat cu zinc, asta nu înseamnă că nu își va păstra culoarea galbenă. De aceea, bijuteriile din aur alb sunt placate cu rodiu, care este un metal alb. În acest fel, bijuteriile vor deveni albe.
Pe lângă zinc, în aurul alb se adaugă și cupru, argint și paladiu.
Diferențele între aurul galben și aurul alb
Oamenii de știință au descoperit că aurul provine din reacțiile de fuziune nucleară ale stelelor. Există cantități foarte mari de aur în nucleul Pământului. Acestea au apărut încă de acum câteva miliarde de ani, datorită ploilor de meteoriți.
Cel mai mare producător de aur din lume este China. Trebuie să știți că aurul, în stare pură, nu are cum să fie transformat în bijuterii.
Există însă și câteva diferențe între aurul galben și cel alb sau roz, de care ar trebui să țineți cont, atunci când cumpărați bijuterii.
Astfel, aurul galben, pe care îl purtăm cu drag, este, de fapt, 75% aur pur, 12,5% argint și 12,5% cupru.
Pentru că bijuteriile din aur galben nu au rodiu, ca cele din aur alb sau roz, se vor zgâria mai repede. Rodiul este un metal dur și este mult mai rezistent decât aurul, așa că nu trebuie să vă îngrijorați că bijuteriile dumneavoastră conțin și acest metal.
Dacă aveți bijuterii din aur alb, pe care le-ați purtat mult timp, veți observa că în anumite locuri începe să se vadă nuanța gălbuie. Asta înseamnă că rodiul s-a îndepărtat și aurul galben începe să fie vizibil.
Acest lucru se poate corecta însă, dacă veți duce bijuteria la un specialist, care să-i facă o curățare profesională. Trebuie să știți însă că există riscul ca, în urma unei astfel de curățări, să se ia și un strat de aur.