Majoritatea românilor din mediul rural își petrec ziua de 20 decembrie la tăierea porcului, care reprezintă una dintre cele mai frumoase tradiții, respectate de sute de anii cu ocazia Ignatului sau Ignatul porcilor, așa cum mai este cunoscută în popor această sărbătoare. Iată care este semnificația acestei sărbători, dar și care sunt cele mai întâlnite tradiții de Ignat.
Care este semnificația Ignatului
La data de 20 decembrie, ziua în care este celebrat Ignatul sau Ignatul porcilor, românii din întreaga țară sacrifică porcii îngrijiți pe tot parcursul anului pentru a prepara bucate proaspete pentru Crăciun, însă acest obicei are la bază o semnificație aparte. Tăierea porcului reprezintă un obicei foarte vechi, ce reprezintă un moment în care întreaga familie se întâlnește, petrecând mult timp împreună.
Această sacrificare a porcilor, ce are loc de Ignat, aduce aminte de jertfele oferite de popoarele vechi în acele perioade în care se realiza trecerea de la un anotimp la altul sau de la un
Dacii considerau că sacrificarea porcilor reprezintă un simbol al divinității întunericului, ce slăbea puterea Soarelui în ziua în care are loc cea mai scurtă zi din întreg anul, atunci când are loc solstițiul de iarnă.
Soarele avea nevoie de ajutor pentru a putea răzbate în această luptă cu întunericul, astfel oamenii au început să taie porcii pentru a îi veni în ajutor, ținând cont că erau un simbol al întunericului.Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Tradiții de ignat
Sacrificarea porcilor trebuie să aibă grijă pe parcursul zilei, deoarece este singurul element ce poate ține la distanță spiritele rele în această zi, iar la acest moment nu trebuie să participe persoanele miloase deoarece se crede că astfel porcii vor muri mai greu, iar carnea acestuia o să fie tare și se va fierbe greu.
Porcul o să fie tăiat, pârlit și spălat, iar după aceste elemente putem să punem o pătură peste acesta pentru a așeza un copil pe spatele acestuia, obicei ce o să aducă un an fără boli
Cu o zi înainte de Ignat, gospodinele obișnuiesc să fiarbă grâu, iar după ce îl tămâiem și binecuvântăm, toți membrii familiei trebuie să consume din el, urmând ca ceea ce rămâne din el să fie împărțit păsărilor în ziua de Ignat. Oamenii ce vor respecta această tradiție se crede că vor avea o viață mai bună și vor reuși să găsească rezolvarea oricărei probleme prin care trec.
Tot în ziua de Ajun a Ignatului, românii o să taie coada unui dovleac, acesta fiind folosit ca un leac pentru bubele celor mici. Există zone din România în care untura de la porcul tăiat este folosită pentru a face vrăji, astfel persoanele ce se credea că urmează să ajungă strigoi după moarte erau date cu untură de porc. Gospodinele trebuie să împrăștie mei și grâu în fața casei pentru ca vrăjitoarele să nu vină în ziua de Ignat pentru a lua belșugul gospodăriilor, potrivit romaniatv.net.