Care este, de fapt, semnificația zilei de 8 Martie. Ce se sărbătorește astăzi și cui trebuie să faci urări

Author: Amalia Georgescu

8 Martie 2022, Ziua Internațională a Femeii

Sursa: canva.com

Ziua de 8 Martie este una specială și are o semnificație aparte. Iată ce marchează această zi și de ce este atât de importantă la nivel mondial.

Pe 8 Martie este Ziua Internațională a Femeii, astfel că această sărbătoare are în centrul ei femeia. Este ziua în care femeile sunt răsplătite pentru toate eforturile depuse de-a lungul timpului, pentru felul lor de a fi și pentru încercările lor de a schimba lumea.

Semnificația zilei de 8 Martie. Ce se sărbătorește în această zi? 

Dacă 1 Martie marchează venirea primăverii, 8 Martie este ziua dedicată tuturor femeilor, indiferent de vârstă.

Este ziua din an în care femeile sunt răsfățate și li se recunosc meritele. De-a lungul istoriei, foarte multe femei au luptat pentru a obține drepturi, pentru a produce schimbări notabile din punct de vedere social, economic sau politic, iar pe 8 Martie sunt amintite toate aceste realizări ale lor.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în anul 1977, de către Adunarea Generală a ONU.

Acest lucru se întâmpla după ce anul 1975 fusese declarat Anul internațional al femeii.

Datele istorice arată că au mai fost încercări de a sărbători femeia și de a stabili o zi care să îi fie dedicată în întregime acesteia. Mai exact, Ziua Femeii a fost celebrată pentru prima oară pe data de 28 februarie 1909, la New York. 

Ulterior, ziua femeii a fost stabilită pe 19 martie 1911, iar începând cu anul 1913, în Rusia, femeile erau sărbătorite în ultima duminică din februarie. 

Înainte ca Ziua Internațională a Femeii să fie stabilită pe 8 Martie de ONU, a mai existat o încercare, de această dată aparținând comuniștilor Alexandra Kollontai și Vladimir Ilici Lenin. Pe data de 8 mai 1965, ziua internațională a femeii, sărbătorită la 8 martie, a devenit și zi liberă.

În prezent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită peste tot în lume pe data de 8 Martie, iar în anumite state, această zi a fost declarată zi liberă.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Cui trebuie să faci urări pe 8 Martie 2022?

Potrivit tradiției, toate femeile trebuie să primească mesaje, urări și mici atenții pe 8 Martie 2022, de Ziua Internațională a Femeii. Având în vedere că este o zi specială, bărbații profită de ea pentru a le răsfăța pe doamne și domnișoare.

În general, pe 8 Martie sunt oferite în dar flori de primăvară, parfumate și colorate, dar și cadouri care pot consta în bomboane de ciocolată, parfumuri, cosmetice sau articole vestimentare.

Este ziua în care femeile primesc cele mai frumoase mesaje, urări și felicitări.

Citeste si: Pe ce dată este, de fapt, Ziua Mamei. Nu se sărbătorește pe 8 Martie. Iată când pică Ziua Mamei în 2022

Pe 8 martie 2022 nu se sărbătorește „Ziua Mamei”

Până în anul 2009, românii sărbătoreau pe 8 Martie atât Ziua Internațională a Femeii, cât și Ziua Mamei. Începând cu această dată, Ziua Mamei nu mai este sărbătorită pe 8 Martie, ci în prima duminică a lunii mai. Schimbarea s-a făcut prin intermediul unei legei adoptate în 2009, lege prin care autoritățile și-au dorit să existe o zi specială, dedicată tuturor mamelor. Astfel, Ziua Mamei a fost sărbătorită pentru prima oară în prima duminică din luna mai în anul 2010.

În anul 2022, Ziua Mamei pică pe data de 1 Mai, atunci când este sărbătorită și Ziua Muncii.

Citeste si: Mesaje de 8 martie: Cele mai frumoase urări SMS pe care să le trimiți de Ziua Femeii!

 

Taguri: