Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare

Autor: Bianca Vidoi

Care este diferența dintre Agheasma Mică și Agheasma Mare

Sursa: PixaBay

Apa sfințită sau agheasma poate fi de două feluri, mare și mică, iar acestea sunt diferențele dintre cele două tipuri.

Diferențele dintre agheasma mare și agheasma mică au la bază zilele în care slujba de sfințire a apei are loc, dar și circumstanțele în care acestea pot fi folosite.

Citește și: Boboteaza 2023 sau Botezul Domnului: De ce această sărbătoare se mai numește și Epifania? Tradiții pentru 6 ianuarie

Care este diferența dintre agheasma mică și agheasma mare

Pentru credincioșii din țara noastră, agheasma reprezintă atât apa sfințită, dar și slujba prin care aceasta se sfințește. În funcție de ocazia cu care apa este sfințită putem deosebi două feluri de agheasmă: mică și mare.

Agheasma mică mai este denumită și ,,sfeștanie”, este un termen slavon și acesta are sensul de luminare sau slujbă a luminării. Slujbele în care se sfințește agheasma mică se realizează de obicei la începutul fiecărei luni a anului, acestea pot fi făcute atât în biserică, cât și în casele creștinilor.

Sunt totuși câteva zile în timpul anului în care este foarte important ca agheasma mică să fie sfințită, mai exact de 1 august, când se celebrează începutul postului Adormirii Maicii Domnului, 1 septembrie, cu ocazia începerii anului bisericesc și vinerea din Săptămâna Luminată, când creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii.

Agheasma mare se sfințește în slujbele din datele de 5 și 6 ianuarie, atunci când credincioșii celebrează Ajunul Bobotezei și Boboteaza.

Agheasma mare are puteri tămăduitoare mai mari, de aceea aceasta nu își schimbă gustul în timp.

Din agheasma mare pe care preoții o sfințesc în datele de 5 și 6 ianuarie, o parte este păstrată în biserică, urmând ca cealaltă parte să fie împărțită credincioșilor prezenți la slujba de sfințire mare a apei.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Citește și: Bobotează 2023. Ce trebuie să faci cu aghiasma imediat după ce o aduci de la biserică

Când folosim Agheasma Mare

Agheasma Mare poate fi stropită de către preoți pe obiectele sau persoanele ce au nevoie de exorcizare, curățare sau sfințire.

Ținând cont că agheasma mare are o putere tămăduitoare mai mare, aceasta mai este folosită și în timpul botezului copiilor, atunci când ne doare capul, la rânduiala de curățare a fântânii spurcate, atunci când livezile și pământurile sunt invadate de lăcuste

și gândaci, la sfințirea obiectelor și locurilor bisericești.

Agheasma mare poate fi o consumată timp de 8 zile din data de 5 ianuarie, atunci când se sărbătorește Ajunul Bobotezei, după acea perioadă aceasta fiind băută doar după spovedanie.

În cazul în care agheasma mare ne rămâne de la un an la altul, cea din anul anterior poate fi pusă la flori sau în pământ curat.

Dacă mai este mult timp până la Bobotează, iar agheasma mare s-a terminat, peste ceea ce a rămas putem adăuga apă curată.

Citește și: Ce nu trebuie să-ți lipsească în ziua de Bobotează 2023. Vei fi ferit de boli și necazuri tot anul

Sursa: stiridinlume.ro

 

Taguri: