Care este diferența dintre gripă și COVID-19?

Autor: Bogdan Frațilă
Actualizat: 24 dec 2023, 15:55

Gripa și coronavirusul COVID-19 par a fi foarte asemănătoare. La urma urmei, ambele sunt boli respiratorii și se transmit

Sursa: PixaBay

Gripa și coronavirusul COVID-19 par a fi foarte asemănătoare. La urma urmei, ambele sunt boli respiratorii și se transmit

Gripa și coronavirusul COVID-19 par a fi foarte asemănătoare. La urma urmei, ambele sunt boli respiratorii și se transmit prin contactul cu picăturile respiratorii infecțioase. Dincolo de asta, însă, ele diferă în moduri importante. Care sunt unele dintre aceste diferențe și de ce sunt importante?

Contagiozitatea

Una dintre diferențele dintre COVID-19 și gripă este că prima pare a fi mai contagioasă decât gripa sezonieră.

O persoană infectată cu gripă răspândește boala la alte 1,3 persoane. În cazul COVID-19, o persoană infectată răspândește boala la alte 2 până la 2,5 persoane.

 

Gravitatea bolii și rata mortalității

COVID-19 pare, de asemenea, să provoace mai frecvent îmbolnăviri mai grave decât gripa sezonieră. O parte din această diferență poate fi atribuită faptului că COVID-19 este cauzată de un nou tip de coronavirus, împotriva căruia oamenii nu au imunitate.

În schimb, mulți oameni au cel puțin un anumit grad de imunitate împotriva gripei sezoniere, suficient pentru a preveni spitalizarea și complicațiile în majoritatea cazurilor.

În aceeași ordine de idei, COVID-19 este mai mortal decât gripa. Rata de mortalitate a gripei este de aproximativ 0,1 la sută. Între timp, rata de mortalitate pentru COVID-19 este estimată la aproximativ 1,4-4,5 la sută, riscul de deces fiind semnificativ mai mare în cazul persoanelor în vârstă decât în cazul persoanelor tinere.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Caracterul sezonier

Gripa sezonieră, așa cum sugerează și numele său, tinde să apară și să dispară odată cu schimbările climatice.

Virușii gripali circulă pe tot parcursul anului, dar numărul de cazuri noi de gripă crește, în general, în lunile mai reci și se reduce în lunile mai calde ale anului. Acest lucru nu înseamnă că vremea rece provoacă gripa; mai degrabă, vremea răcoroasă, prin faptul că îi aduce pe oameni în casă, alături de alte schimbări, este un factor care contribuie la aceasta.

Este posibil ca COVID-19 să se dovedească a fi o boală sezonieră, similară gripei.

Cu toate acestea, experții avertizează că, cel puțin pentru moment, pe fondul pandemiei în curs de desfășurare, este puțin probabil ca vremea mai caldă să alunge boala. COVID-19 este o boală nouă și există multe milioane de oameni din întreaga lume care nu au fost încă expuși. Această rezervă profundă de gazde potențiale ar putea alimenta transmiterea susținută pe parcursul verii în emisfera nordică și al iernii în emisfera sudică.
Cu toate acestea, mulți factori determină sezonalitatea bolilor și este nevoie de mai mult timp înainte de a se putea trage concluzii cu privire la faptul că COVID-19 este o boală sezonieră.

 

Agentul cauzal

O diferență mai evidentă între gripă și COVID-19 este reprezentată de agenții cauzali ai acestora. Virusurile gripale aparțin unei familii de virusuri cunoscute sub numele de Orthomyxoviridae. COVID-19 este cauzată de un coronavirus numit SARS-CoV-2, care este clasificat în familia Coronaviridae. Ambele familii sunt formate din virusuri cu ARN, dar diferă în special în ceea ce privește stratul proteic care încapsulează ARN-ul.

Mai exact, virusurile gripale exprimă doi antigeni de suprafață (proteine străine) -hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N)- care declanșează un răspuns imunitar. Forma exactă a acestor antigene se schimbă din când în când, ceea ce duce la apariția periodică a unor noi virusuri gripale mai virulente, cu potențial de a provoca o pandemie. Suprafața SARS-CoV-2 nu are aceste antigene. Mai degrabă, la fel ca la alte tipuri de coronavirusuri, suprafața sa exterioară este împânzită de vârfuri de glicoproteine, care conferă acestor virusuri un aspect de coroană sau coronal. Glicoproteinele cu spițe sunt responsabile pentru declanșarea răspunsului imunitar și îndeplinesc funcția critică de a permite particulei de coronavirus să intre în celule, unde se replică.

Citește și: Horoscopul chinezesc de luni, 25 decembrie 2023: Cum vor petrece zodiile în ziua de Crăciun

Citește și: Casa iubirii: „Eu am ținut și țin în continuare la ea”. Radu răbufnește vizavi de relația dintre Cristina și Patrick. Între cei doi băieți se naște un adevărat conflict

Citește și: 7 Caracteristici vestigiale ale corpului uman