Care este diferența dintre hamsii și șprot? Turiștii pot fi păcăliți pe litoral pentru că nu cunosc aceste detalii

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 29 aug 2024, 09:45

Hamsii și șprot

Sursa: Unsplash

Hamsiile au devenit o emblemă a sezonului estival, iar românii își comandă acest fel de mâncare de fiecare dată când au oportunitatea.

Nu există o vacanță la mare fără o porție de hamsii, iar vânzătorii de pe litoralul românesc știu că aceasta este slăbiciunea românilor, motiv pentru care nu se feresc să îi păcălească. Nu este vorba despre a îi păcăli la gramaj, ci la tipul de pește pe care îl oferă oamenilor care comandă hamsii. Iată care este diferența dintre hamsii și șprot.

Care este diferența dintre hamsii și șprot

Fie că este vorba despre un mod de a îi păcăli pe clienți sau de o greșeală realizată de persoanele care nu știu diferența dintre hamsii și șprot, pe litoralul românesc turiștii pot plăti pentru hamsii și să primească altceva. Pentru a nu vă lăsa păcăliți de vânzători este important să cunoașteți câteva diferențe dintre cele două specii de pește.

Una dintre cele mai importante diferențe este chiar lungimea pe care o are peștele din farfurie.

Hamsiile se comercializează de la o lungime de 9 centimetri, iar dacă în farfurie se află pești de o lungime de 4-5 centimetri, atunci cel mai probabil este șprot. Forma pe care o au peștii este foarte importantă pentru a ne da seama care este diferența dintre cele două specii.

Citește și: Cât a ajuns să coste un simplu croissant în Vama Veche! Turiștilor nu le vină să creadă cât trebuie să plătească pentru un tub de chipsuri

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”

În cazul în care peștele din farfurie are o formă cilindrică, atunci este vorba de o hamsie, iar în cazul în care pe farfurie avem pești cu o formă plată, ușor răsucită, atunci mâncăm șprot. Pentru a ne asigura că avem hamsii în farfurie trebuie să observăm dacă peștii au sau nu cap. Hamsiile se prăjesc fără cap, fiind curățate de cap și de intestine înainte de a fi prăjite, în timp ce șprotul poate fi prăjit cu totul.

Vânzătorii aleg să comercializeze șprot în loc de hamsii pentru că este un pește mult mai ieftin. Șprotul nu are nevoie nici de foarte multă atenție la preparare, deoarece nu trebuie curățat, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Cât costă o porție de hamsii la sfârșitul sezonului estival

Prețurile au început să mai scadă la finalul sezonului estival, iar românii se pot răsfăța fără să își facă grijă că o să rămână fără economii.

Prețul hamsiilor a variat foarte mult pe parcursul sezonului estival, ajungând la 22 de lei pentru 100 de grame, însă acum prețul a ajuns la jumătate. Românii ce își doresc să se bucure de o porție de hamsii la malul mării trebuie să scoată din buzunar 10 lei pentru o porție de hamsii, iar dacă vor să fie însoțită de o porție de cartofi prăjiți, atunci mai plătesc 5 lei. 

În timp ce hamsiile sunt achiziționate cu 10 lei pentru o porție, șprotul poate fi cumpărat cu jumătate din acest preț, mai exact cu 5 lei pentru o porție, potrivit romaniatv.net.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.