Aproape in fiecare dimineata cumperi o cafea inainte de a incepe munca la birou. Costa doar cinci lei, cum te-ar putea afecta acest lucru?
Factorul „latte”
In urma cu cativa ani, autorul David Bach a inventat termentul de „factor latte”, un concept menit sa atraga atentia asupra modului in care cheltuielile zilnice ale oamenilor le afecteaza prosperitatea financiara. Bach spunea ca, in loc sa cheltuiesti o multime de bani pe „micile cumparaturi ca apa la sticla, cafeaua cu lapte, fast food, reviste si altele”, ai putea folosi banii respectivi pentru a-ti plati datoriile, pentru a
Sa ne intoarcem la cafeaua de dimineata
Daca scoti din portofel 5 lei in fiecare dimineata pentru o cafea delicioasa inainte de a te aseza la birou pentru a incepe ziua de munca, vei cheltui 25 de lei intr-o saptamana de lucru. Nimic inspaimantator, insa vestea proasta abia acum urmeaza: intr-un an cheltuiesti nu mai putin de 1.300
Sa spunem, insa, ca respecti acest obicei timp de cinci ani. Vei scoate din buzunar 6.500 de lei pentru a intretine un obicei banal si deloc costisitor la prima vedere. Cu 6.500 de lei ai putea cumpara unul dintre cele mai performante PC-uri de pe piata, o bicicleta cu cadrul de carbon sau ai putea petrece o saptamana in Ibiza, pe care in mod normal s-ar putea sa nu ti-o poti permite.
Calculele devin din ce in ce mai inspaimantatoare
Un abonament de 42 de euro pe luna la reteaua de telefonie mobila se transforma in 504 euro pe an si in 2.520 de euro la fiecare cinci ani. Cu o astfel de suma iti poti cumpara un automobil decent la mana a doua. Daca la aceasta suma se adauga schimbarea telefonului mobil in fiecare an, din cauza deteriorarii lui, cu prelungirea abonamentului, poti adauga la cei 2.520
de euro inca cel putin 1.000 de euro, in functie de modelele de smartphone pe care le preferi.Suma se poate reduce considerabil daca alegi sa renunti la abonamentul scump in favoarea unui abonament mult mai ieftin si sa inlocuiesti mult mai rar telefonul mobil. Decat sa cumperi cu cateva sute de euro un nou model de smartphone deoarece modelul vechi s-a deteriorat, ai putea investi in cateva accesorii de protectie, precum o folie pentru ecran si o husa care costa cat trei cafele de dimineata, dupa cum vedem la gsmnet.ro.
Factorul
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Factorul „latte” devine si mai relevant daca este raportat la cheltuielile majore ale unei familii.
Spre exemplu, o masa saptamanala la restaurant, pentru care platesti 100 de lei, se transforma intr-o nota de plata totala de 5.200 de lei anual si 26.000 de lei intr-o perioada de 5 ani (peste 5.800 de euro). Cu banii pe care i-ai economisi in decurs de 6 ani daca ai renunta la masa saptamanala la restaurant ti-ai putea cumpara o Dacia Logan noua, cu dotari de baza (iar pretul include TVA!).Toate obiceiurile conteaza
Atunci cand doresti sa economisesti niste bani pentru a-ti renova locuinta, pentru a cumpara o casa sau pentru a achizitiona un automobil, toate obiceiurile conteaza, inclusiv cele aparent nesemnificative.
Daca simti ca nu ai niciodata indeajuns de multi bani pentru a-ti indeplini visurile, trebuie sa apelezi la trei trucuri simple:
1. Fa o mica investigatie
Pentru a afla pe ce se duc de fapt banii tai, fa o mica auto-investigatie si analizeaza cu atentie comportamentul tau de consum. Afla, cat mai exact posibil, pe ce ai cheltuit banii luna trecuta, apoi inmulteste sumele cu 12 (pentru a afla cat te costa anual acele obiceiuri) apoi, daca vrei sa fii si mai motivat, fa calculul pentru o perioada de cinci sau de zece ani.
2. Monitorizeaza cheltuielile
Dupa ce vei afla adevarul deloc confortabil despre comportamentul tau de consum, monitorizeaza cheltuielile din prezent. Chiar daca ar putea sa ti se para ciudat, noteaza fiecare cheltuiala intr-un carnetel, pentru a vedea cu exactitate unde au „disparut” banii la finalul lunii.
3. Redirectioneaza banii pe care i-ai economisit
Atunci cand devii constient de modul in care cheltuiesti banii, vei avea tendinta de a renunta la micile cheltuieli inutile, care produc, de fapt, adevaratele pagube in bugetul tau pe termen lung. La finalul fiecarei luni vei observa ca ramai cu mai multi bani in buzunar. Este timpul sa-ti platesti datoriile si sa-i redirectionezi catre un cont de economii, pe care sa-l folosesti pentru lucrurile cu adevarat importante pe care ti le doresti.
Foto: Creative Commons