Care este durata maximă a concediului fără plată

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 05 mai 2021, 10:39

Concediul fără plată poate fi acordat oricărui angajat, conform Codului Muncii. Noi vă spunem câte zile vă puteți lua pe an, fără să primiți bani de la angajator.

Fiecare angajat are dreptul să-și ia concediu fără plată, în fiecare an. Acesta se acordă în anumite situații, dar trebuie să știți că aveți la dispoziție un anumit număr de zile, pe care vi le puteți lua. 

Câte zile libere fără plată vă puteți lua pe an

Concediul fără plată este reglementat în Codul Muncii, articolul 153. Astfel, se specifică faptul că fiecare salariat are dreptul la zile libere, fără să fie plătit de către angajator. 

Este important de menționat că acest concediu se poate acorda doar în anumite situații. Perioada pe care și-a poate lua un angajat este trecută în regulamentul intern al fiecărei instituții sau în contractul colectiv de muncă. 

Legea nu impune un anumit număr de zile de concediu fără plată, ceea ce înseamnă că puteți negocia acest aspect, atunci când vă angajați. 

Salariații care lucrează la stat își pot lua concediu fără plată pe o perioadă de cel mult 90 de zile pe an.

Angajatorul vă va acorda aceste libere, în una din următoarele situații:

  • dacă urmează să susțineți examenul de bacalaureat, examenul de admitere la o facultate sau dacă aveți de dat examene la cursurile fără frecvență sau la seral
  • dacă urmează să dați un examen de doctorat
  • dacă urmează să dați un examen pentru a ocupa un alt loc de muncă

De asemenea, concediul fără plată se poate acorda și dacă aveți probleme personale, care nu suportă amânare:

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

  • dacă aveți un copil bolnav, care are nevoie de îngrijire
  • dacă trebuie să urmați un tratament medical în afara țării
  • dacă trebuie să însoțiți un membru al familiei, pentru a face un tratament medical în străinătate

Ce riscuri implică un concediu fără plată

Dacă vă aflați în situația de a cere un concediu fără plată, trebuie să faceți o cerere, pe care i-o veți înmâna superiorului. 

În această cerere trebuie menționat motivul pentru care vreți să vă luați concediu, dar și perioada în care veți lipsi. În cazul în care aveți nevoie de concediu pentru motive de sănătate, va trebui să aduceți și o dovadă de la o instituție medicală. 

Rețineți că angajatorul vă poate refuza această cerere, mai ales dacă este vorba despre un concediu pentru studii, dacă acesta consideră că absența dumneavoastră de la locul de muncă ar afecta instituția. 

Conform Codului Muncii, angajatorul nu vă poate obliga să vă luați concediu de odihnă, dacă nu vreți să faceți asta. 

Articolul 53 din Codul Muncii specifică faptul că, pe perioada concediului fără plată, contractul de muncă poate fi suspendat. Asta se va întâmpla doar dacă ambele părți sunt de acord. 

Dacă vă luați concediu fără plată, acesta nu va fi luat în calcul la vechimea cărții de muncă.

Acesta reprezintă un mare dezavantaj, pentru că o să vi se scadă perioada efectuată în câmpul muncii. 

Un alt minus al acestui tip de concediu este acela că nu o să vi se rețină contribuțiile către stat. Dacă stați mai mult de 3 luni în concediu fără plată, asigurarea dumneavoastră de sănătate va fi suspendată.

 

Taguri: