Care este formula după care se recalculează pensiile românilor care au grupe de muncă: "Este menită să înlăture inechitățile". Cine sunt seniorii care vor avea parte de pensii mărite

Author: Diana Bostan
Actualizat: 09 oct 2023, 11:42

Noua formulă de calcul a pensiilor

Sursa: PixaBay

Pensiile românilor vor fi calculate. Şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, a dezvăluit cum vor fi calculate pensiile românilor care au grupe de muncă.

Potrivit lui Daniel Baciu, noua formulă de calcul va avea ca scop soluționarea inechităților existente în sistem.

Șeful Casei Naționale de Pensii a explicat cum vor fi recalculate pensiile

Această recalculare a pensiilor va avea loc în cazul românilor care au grupe de muncă. Pensiile seniorilor care au grupa 1 și 2 de muncă vor fi recalculate ca și în cazul celorlalte pensii.

Șeful Casei Naționale de Pensii susține că aproximativ cinci milioane de pensii vor fi calculate în următoarea perioadă.

Citește și: Probleme la majorarea pensiilor! Reprezentanții Fondului Monetar nu sunt de acord ca seniorii să primească mai mulți bani

Condițiile de muncă speciale ale seniorilor vor fi analizate, iar această formulă de calcul va avea ca scop înlăturarea inechităților din actualul sistem de pensii.

Citește și: Cu cât vor crește pensiile în 2024: „Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli”

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

" Aceasta este una dintre variantele de lucru. Această formulă de calcul este valabilă pentru toate cele aproximativ cinci milioane de dosare de pensii care sunt acum în plată în sistemul public de pensii.

Reanalizăm aceste condiții de muncă speciale și deosebite. Această formulă de calcul este menită să înlăture inechitățile", a susținut şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, potrivit antena3.ro.

Aceasta este noua formulă de calcul a pensiilor din România

Potrivit lui Daniel Baciu, pensii vor fi egale cu numărul de puncte sau cu valoarea punctului de pensie. Valoarea punctului de pensie este egal cu 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare de 25 de ani.

Citește și: UE înăsprește limitele pentru nitrați și nitriți in Alimente!

După ce împărțim valoarea punctului de referință vom obține la stagiul de cotizare  vom obține valoarea punctului de referință, care este 71 în acest moment”, a explicat Daniel Baciu. 

Citește și: Cu cât vor crește pensiile în 2024: „Este o creştere mare, ceea ce va duce la faptul că aveţi mai puţin loc pentru alte cheltuieli”

Șeful Casei Naționale de Pensii a susținut faptul că numărul total de puncte se înmulțește cu valoarea punctului de referință. Premierul României a anunțat faptul că pensiile seniorilor vor crește semnificativ de la începutul anului 2024. În principiu, pensiile ar trebui să se majoreze cu 16%, conform noului proiect de lege. Însă, există pensii care vor înregistra măriri de peste 30%.