O echipă de cercetători ai Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, alături de prof. Florin Stănică au studiat intens acest fruct. Ei s-au concentrat, în special, pe modul în care planta ar putea oferi cultivatorilor români recolte bune, de pe urma cărora se poate face un profit mulțumitor.
Deşi fructul este unul neobișnuit şi rar în piețele noastre, el are deja mai bine de 100 de ani de când crește în România.
”La noi în ţară se pare că a fost introdusă în jurul anului 1900 în localitatea Pianu Nou, judeţul Alba, de către un emigrant întors din America. De acolo, câteva plante au ajuns în localitatea Geoagiu, unde se găsesc şi în prezent în curţile unor localnici”, afirmă Florin Stănică.
La ce temperaturi rezită fructul
Banana-nordului poate fi cultivată cu succes în regiunile temperate.
Planta provine din partea de est a Statelor Unite. În această zonă, plantele de paw paw se întind din Florida până la Marile Lacuri. Culturile se remarcă prin rezistența mare la ger, supraviețuind iernilor cu temperaturi de până la – 30°C.
Frucutul de pow pow se adaptează bine și la diferitele tipuri de sol. Preferă, totuşi, solurile afânate şi bine drenate, bogate în substanţă organică.
Pentru îngtijire, planta necesită în jur de 160 de zile de vegetaţie. Ideală este o zonă cu 700 – 800 mm precipitaţii. Lipsa de apă duce la căderea fructelor. Astfel, este necesar să fie înlăturate prin irigaţii moderate.
Banana nordului poate fi cultivată până şi în România
Semințele care se găsesc în fruct sunt în general responsabile pentru înmulţire. Seminţele se păstrează în frigider la 2 – 3°C, după recoltare şi se acoperă cu un strat de 10 cm de pământ, în ghivece înalte.
”Pentru a stimula germinarea se recomandă înmuierea seminţelor timp de 24 de ore în apă caldă, înainte de semănat. Germinabilitatea acestora este bună şi dacă se seamănă în ghivece toamna şi se lasă să ierneze afară. Răsărirea are loc în luna iunie – iulie şi puieţii cresc în primul an doar 5 – 10 cm. După răsărirea plantelor se cresc în umbrare, transplantându-se în ghivece mai mari atunci când este nevoie. Primele fructe se pot obține în anul 5-6 după semănat”, spune prorectorul Florin Stănică.
Este recomandată altoirea puieților cu ramuri de la soiurile valoroase, pentru a obţine fructe de calitate cât mai bună.
Bananele nordului se coc din august până în septembrie. Culegerea lor se realizează când se desprind uşor de ramură. Pentru păstrarea fructelor, ele pot fi ținute câteva zile în frigider. În cazul unei cantităţi mai mari acestea pot fi băgate în congelator. Chiar şi prin acestă metodă de păstrare ele nu îşi schimbă gustul.
Ce vitamine conţine banana nordului
Fructele de paw paw au un conținut ridicat de vitamina A şi C. Ele sunt bogate şi în elemente minerale, cum are fi: calciu, fier, magneziu şi aminoacizi. Conținutul de mangan din acest fruct este mai mare decât cel găsită în mere, banane sau portocale. Specialiștii sunt de părere că prin consumul unei singure banane a nordului se poate acumula necesarul zilnic din acest mineral. De asemenea, o porție de paw paw oferă mai mult de jumătate din necesarul zilnic de cupru mineral.
Pe lângă valorile nutritive importante ale fructului, motivul pentru care consumatorii îl preferă este pentru gustul să deosebit. Fructul paw paw poate fi descri ca o combinaţie între banană, ananas și mango. Se pot simți, însă, și arome de vanilie sau ciocolată, în funcție de soi și gradul de coacere.
Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.