Care este greșeala pe care toți șoferii o fac? Ordinea trecerii în intersecție

Autor: Lavinia Medrea
Actualizat: 28 iul 2022, 14:15
Ordinea trecerii prin intersecție, neștiută de mulți șoferi români
Sursa: Facebook

Mulți șoferi riscă să producă accidente în trafic. În situația din imagine, mulți conducători auto nu au știut în ce ordine vor trece mașinile în intersecție.

În imagine avem o intersecție care urmează să fie trecută de o mașină și de un autobuz. Ambele autoturisme au verde la semafor și două indicatoare: unul cu „cedează trecerea” și altul cu „direcția drumului cu prioritate”. Întrebarea este: cine trece primul prin intersecție, pentru a evita un posibil accident?

Marea majoritate a conducătorilor auto au răspuns că primul care trece prin intersecție este autobuzul, când, de fapt, răspunsul este altul: cel care conduce mașina are prioritate de trecere.

Citeste si: Peste 700.000 de mașini Ford, rechemate la service. Ce probleme s-au găsit

Motivul pentru care mașina traversează prima intersecția este pentru că semafoarele sunt cele care dirijează traficul, deci mașina va ceda prioritatea autobuzului doar în cazul în care semafoarele nu funcționează. Explicația este că șoferii trebuie să țină cont de semafor, nu de indicator, atunci când funcționează.

Așadar, având în vedere faptul că ambele semafoare indică semnalul luminos de culoare verde, mașina și autobuzul au egalitate în intersecție. Totodată, autobuzul nu poate tăia calea șoferului mașinii.

Care sunt regulile de prioritate într-o intersecție?

Conform Codului Rutier, în cazul intersecțiilor cu circulație nedirijată, șoferii sunt obligați să cedeze trecerea vehiculelor care vin din partea dreaptă, în condiţiile stabilite prin regulament. 

La intersecțiile cu circulație dirijată, șoferii trebuie să respecte indicatoarele, semaforul sau semnalele polițistului rutier.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cu puțin timp în urmă, Poliția Română a postat pe pagina oficială de socializare o nouă veste pentru șoferi. Aceștia riscă să fie amendați dacă nu dețin asupra lor polița de asigurare RCA.

Citeste si: TOP 7 lucruri pe care trebuie să le știe șoferii care merg cu mașina în Grecia. Cât sunt amenzile acolo

În plus, niciun conducător auto nu are voie să instaleze pe autovehicul alte alarme auto înafară de sistemele antifurt, care respectă regulile privind nivelul sonor și durata sunetului emis.

„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”,  este regula, conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier.

Conducătorii auto care încalcă aceste reguli riscă amenzi care îi va costa între 9-20 puncte, cu valori cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei.