Care este limba oficială în Moldova? Întrebarea la care nu toți știu să răspundă

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 12 apr 2024, 04:00

Care este limba oficială în Moldova?

Sursa: Pexels.com

Societatea moldovenească a fost divizată timp de peste 30 de ani din cauza limbii pe care aceștia își doresc să o vorbească.

În luna martie a anului 2023, parlamentarii au votat proiectul delege prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”, atât în Constituție, cât și în legislația Republicii Moldova.

Citește și: Un cetățean străin a deschis focul pe aeroportul din Chișinău. Două persoane și-au pierdut viața în timpul intervenției

Care este limba oficială în Moldova

În anul 2013 Curtea Constituțională a decis că textul Declarației de Independență are o importanță mai mare față de Constituție, iar în această declarație limba de stat este cea română. Această decizie dorește unirea oamenilor și aprecierea față de limba română, limbă ce unește oamenii din Republica Moldova și România.

Documentul ce a fost votat la data de 16 martie 2023 prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”, atât în Constituție, cât și în legislația Republicii Moldova a fost susţinut de 57 de deputaţi ai Partidului Acţiune

şi Solidaritate, dar și de deputatul Gaik Vartanean, de la "Mişcarea Alternativa Naţională", fiind astfel aprobat cu 58 de voturi. Decizia a fost aplaudată de parlamentarii ce au votat pentru această schimbare, în timp ce colegii lor socialişti şi comunişti le arătau diferite pancarte cu scrieri ce făceau referire la „limba moldovenească”.

Parlamentarii ce nu au susținut această decizie au anunțat că vor contesta actul votat la Curtea Constituțională, adăugând faptul că această lege poate fi modificată fie prin referendum, fie cu votul a 67 de deputați. 

 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

„Astăzi am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Fie că este limba noastră maternă, fie că am învățat-o pe parcursul vieții, datorită limbii române noi nu avem nevoie de traducători: ne înțelegem dintr-un cuvânt și spunem- într-un glas- că «vorba dulce mult aduce»”, a scris Maia Sandu, potrivit hotnews.ro

 

Citește și: Dorul de mamă l-a făcut pe un băiat de 14 ani să recurgă la un gest emoționant. „Trebuia să se ducă după mamă”

Peste 28 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc limba română

Limba română este o limbă indo-europeană și este a cincea ca număr de vorbitori, în fața acesteia regăsindu-se limba spaniolă, portugheză, franceză și italiană. Peste 28 de milioane de oameni vorbesc limba română în întreaga lume, dintre care aproximativ 24 de milioane o au ca limba maternă. 

Dintre cei peste 28 de milioane de persoane ce vorbesc limba română, peste 17 milioane se află în România, 2,5 milioane de persoane ce vorbesc limba română se află în Republica

Moldova. Limba română mai este considerată limbă maternă și în Regiunea Cernăuți, Ucraina, acolo unde peste 182.000 de persoane o vorbesc, dar și în Bugeac, Ucraina, unde peste 80.000 de locuitori comunică în limba română.

În Italia și Spania există peste 1,6 milioane de persoane ce vorbesc limba română, în timp ce în Statele Unite ale Americii și în Canada există doar aproximativ 500.000 de persoane. 

Sursa: ziaruldeiasi.ro