Care este limita de vârstă pentru persoanele care își doresc să iasă la pensie în 2022

Autor: Catalina Giol
Actualizat: 26 oct 2022, 12:35

Care este vârsta limită de pensionare

Sursa: PixaBay

Persoanele care își doresc să iasă la pensie în 2022 trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care se numără și vârsta limită de pensionare, care diferă de la un angajat la altul în funcție de mai multe criterii. Iată care este vârsta la care se pot pensiona salariații din România în 2022.

Pensionarea reprezintă un proces prin intermediul căruia un salariat încetează complet să mai lucreze în domeniul profesional, primind din partea statului o sumă de bani lunară calculată în funcție de locul de muncă. O persoană poate să iasă la pensie fie în momentul în care aceasta atinge vârsta limită de pensionare, fie când se află într-o situație care îi dă dreptul să înceteze munca.

Angajații care lucrează în cadrul unei organizații din România și care își doresc să iasă la pensie pot face acest lucru în momentul în care îndeplinesc anumite condiții.

Aceste condiții constau în îndeplinirea stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii și împlinirea vârstei limită de pensionare. Limita de vârstă necesară diferă în funcție de sexul salariatului și de locul de muncă la care a lucrat acesta o perioadă de timp. Iată ce trebuie să știi despre limita de vârstă aferentă pensionării în România:

Care este limita de vârstă pentru angajații care vor să se pensioneze

Pentru ca un angajat din România să poată ieși la pensie acesta trebuie să îndeplinească anumite condiții, cea mai importantă dintre acestea fiind atingerea vârstei limită de angajare. Această vârstă diferă în funcție de locul de muncă la care a lucrat persoana în cauză și de sexul acesteia, vârsta de pensionare fiind diferită de la un salariat la altul. O altă condiție importantă constă în atingerea stagiului de cotizare minim.

Stagiul complet de cotizare în România este de 35 ani, însă, conform legislației în vigoare, un salariat poate să iasă la pensie în momentul în care acesta îndeplinește stagiul minim de cotizare de 15 ani.

Citeste si: Ce pensie primesc cei care au muncit mai puțin de 15 ani. Condiția obligatorie pe care trebuie să o îndeplinească

În cazul bărbaților, aceștia pot ieși la pensie atunci când ating vârsta minimă de 65 de ani și îndeplinesc stagiul minim de cotizare de 15 ani. În cazul în care angajații de sex masculin au lucrat de-a lungul anilor în codiții grele care le-ar fi putut pune viața sau sănătatea în pericol, aceștia pot beneficia de o reducere în vârsta minimă care trebuie atinsă pentru pensionare.

Femeile care doresc să se pensioneze trebuie să îndeplinească de asemenea stagiul minim de cotizare de 15 ani, însă vârsta limită care trebuie atinsă este de doar 63 de ani.

Cu toate acestea, femeile pot alege să mai muncească în domeniul de lucru pentru încă doi ani, ieșind astfel la pensie la vârsta minimă a persoanelor de sex masculin. Asemenea bărbaților, persoanele de sex feminin care au lucrat în condiții grele ce le-ar fi putut pune viața în pericol beneficiază de o micșorare a vârstei limită de pensionare prevăzută de Legea nr. 263/2010.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cum poți afla care este vechimea de muncă acumulată

Conform ultimelor modificări și actualizări ale serviciilor electronice ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), cetățenii din România pot utiliza mediul online pentru a afla și a verifica toate informațiile aferente vechimii personale de muncă pentru pensia de stat. Procedeul de acumulare a acestor informații este foarte simplu și poate fi făcut de orice persoană care își dorește să afle propria sa vechime de muncă.

Citeste si: Cum afli online ce vechime în muncă ai acumulat pentru pensie. Procesul explicat pas cu pas

Pentru a putea accesa informațiile dorite, persoanele care-și doresc să facă acest lucru trebuie să-și creeze un cont de utilizator pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice, conform avocatnet.ro. Pentru a face acest lucru este necesară completarea și mai apoi tipărirea unui formular online care trebuie prezentat la orice casă locală de pensii din apropierea domiciliului persoanei în cauză, împreună cu actul de identitate al solicitantului, în original și copie. În urma depunerii actelor necesare, cetățeanul va primi un mesaj pe adresa personală de e-mail, prin intermediul căruia va putea accesa propriul cont.

După accesarea contului personal pe site-ul oficial al CNPP, persoana care dorește să își verifice vechimea de muncă trebuie doar să selecteze tipul stagiului de cotizare dorit, lunar sau anual, pentru a putea afla toate informațiile necesare.

 

Sursă: ziarulunirea.ro  

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.