Care este noul salariu minim în 2021. A fost publicat deja în Monitorul Oficial

Author: Denisa Avram
Cat este salariul minim net în 2021

Salariul minim s-a scimbat din data de 13 ianuarie. Creşterea salarială este de 40 de lei, faţă de minumul anterior.

Salariul minim pentru 2021 a fost publicat în Monitorul oficial. Suma este de 2.300 lei brut. Decizia a devenit valabilă de la 13 ianuarie. În mod obişnuit s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie, dar de această dată Hotărârea de Guvern a fost redactată diferit, prin urmare decizia a fost pusă în uz doar după intrarea în vigoare a actului normativ. 

De când intră în vigoare noul salariu minim

După ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu a spus că decizia se poate aplica şi de la 1 ianuarie. Singurul dezavantaj la modul în care a fost scrisă Hotărârea este faptul că unii patroni au putut profita de exprimare pentru a mări salariile doar de la 13 ianuearie.

Într-un interviu pentru HotNews.ro, consultantul fiscal Cornel Grama a elaborat problema.

„Problema e cu privire la calculul salariului pe ianuarie în zona privată.

Dacă sunt unii patroni care vor să respecte legea la virgulă, poate și mai zgârciți, vor zice: Eu îți măresc salariul din 13 ianuarie. Eu respect legea, nu ca alții”,
a spus Grama.

„Ei nu sunt obligați să o facă de la 1 ianuarie 2021.  E acum vorba de softul de conta care nu permite două salarii în aceeași luna... e aiureală la state de plata dacă respecți legea.
În loc să simplifice munca IMM-urilor, o complică. Noroc că la Declarația Unică se iau calcul 12 salarii minime, dar e vorba de suma în vigoare la data depunerii declarației. Adică salariul minim de la data depunerii declarației înmulțit cu 12.”
a adăugat Cornel Grama.

Citeste si: Cine sunt angajatii care au salariu de 10.000 de lei pe luna, in Romania! Ministrul Transporturilor, primele declaratii

Practic, salariul minim de la 1 ianuarie s-a modificat începând cu 13 ianuarie.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

„Florin Cîțu spunea totuși că salariul se poate mări de la 1 ianuarie, dar nu scrie în text, asta e problema. Cât s-a stat azi în Guvern la masa aia, niciunul nu s-a gândit să zică: Scrie acolo că începând cu 01.01

salariul minim se majorează cu etc.”, a precizat el.

Anul trecut, Hotărârea de Guvern spunea: „Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de (...)” 

Salariul minim net în 2021 va fi de 1.386 lei

Salariul minim de 2.300 lei reprezintă suma brută. Prin urmare, angajaţii vor lua 1.386 lei „în mână”. Astfel, creşterea salarială este 40 de lei.

Salariul minim pentru studii superioare a rămas nemodificat, la 2.350 lei brut. 

Conform datelor Ministerului Muncii, pentru suma de 2.300 lei brut s-a luat în considerare rata inflației de 2,2% și 0,8% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020.

Citeste si: Se schimbă salariul minim! Informația momentului pentru angajații din România. Decizia a fost luată oficial

În România, 1,4 milioane persoane trăiesc din  salariul minim.

Citeste si: Se dau bani în plus de la Guvern! A apărut sporul de COVID-19

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.