Salariul minim pentru 2021 a fost publicat în Monitorul oficial. Suma este de 2.300 lei brut. Decizia a devenit valabilă de la 13 ianuarie. În mod obişnuit s-ar fi aplicat de la 1 ianuarie, dar de această dată Hotărârea de Guvern a fost redactată diferit, prin urmare decizia a fost pusă în uz doar după intrarea în vigoare a actului normativ.
De când intră în vigoare noul salariu minim
După ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu a spus că decizia se poate aplica şi de la 1 ianuarie. Singurul dezavantaj la modul în care a fost scrisă Hotărârea este faptul că unii patroni au putut profita de exprimare pentru a mări salariile doar de la 13 ianuearie.
Într-un interviu pentru HotNews.ro, consultantul fiscal Cornel Grama a elaborat problema.
„Problema e cu privire la calculul salariului pe ianuarie în zona privată.
„Ei nu sunt obligați să o facă de la 1 ianuarie 2021. E acum vorba de softul de conta care nu permite două salarii în aceeași luna... e aiureală la state de plata dacă respecți legea.
Practic, salariul minim de la 1 ianuarie s-a modificat începând cu 13 ianuarie.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Florin Cîțu spunea totuși că salariul se poate mări de la 1 ianuarie, dar nu scrie în text, asta e problema. Cât s-a stat azi în Guvern la masa aia, niciunul nu s-a gândit să zică: Scrie acolo că începând cu 01.01 salariul minim se majorează cu etc.”, a precizat el.
Anul trecut, Hotărârea de Guvern spunea: „Începând cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003- Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de (...)”
Salariul minim net în 2021 va fi de 1.386 lei
Salariul minim de 2.300 lei reprezintă suma brută. Prin urmare, angajaţii vor lua 1.386 lei „în mână”. Astfel, creşterea salarială este 40 de lei.
Salariul minim pentru studii superioare a rămas nemodificat, la 2.350 lei brut.
Conform datelor Ministerului Muncii, pentru suma de 2.300 lei brut s-a luat în considerare rata inflației de 2,2% și 0,8% creșterea reală a productivității muncii pe persoană pentru anul 2020.
Citeste si: Se schimbă salariul minim! Informația momentului pentru angajații din România. Decizia a fost luată oficial
În România, 1,4 milioane persoane trăiesc din salariul minim.
Citeste si: Se dau bani în plus de la Guvern! A apărut sporul de COVID-19