Care este ora normală: cea de vară sau cea de iarnă? Ce susțin specialiștii

Autor: Bianca Vidoi

Ora de iarnă

Sursa: freepik

România trece la ora de iarnă în luna octombrie, iar în fiecare an se ridică mai multe motive de îngrijorare privind această schimbare.

Ora se schimbă de două ori pe parcursul unui an în țara noastră, în martie și în octombrie, însă sunt anumite țări ce au decis să renunțe la ora de iarnă, astfel încât să elimine stresul la care este supus organismul oamenilor din cauza schimbării orei. Iată care este ora normală, potrivit specialiștilor.

Care este ora normală: cea de vară sau cea de iarnă?

Ora se schimbă de două ori pe an, în martie, atunci când ceasurile se dau cu o oră înainte și în octombrie, atunci când ceasurile se dau cu o oră înapoi, astfel încât oamenii să se bucure de lumina naturală pentru mai mult timp. Cu toate acestea, dintre ora de iarnă și cea de vară, a doua este considerată normală pentru specialiști, deoarece aceasta crește timpul de lumină.

Specialiștii din Statele Unite ale Americii au realizat diferite studii care arată că adoptarea permanentă a orei de vară poate ajuta la scăderea numărului de accidente rutiere, ținând cont că o mare parte din acestea au loc pe parcursul nopții. De altfel, specialiștii consideră că și rata infracțiunilor ar putea să scadă prin adoptarea orei de vară.

Adoptarea permanentă a orei de vară poate ajuta industria HoReCa și turismul, deoarece oamenii ar petrece mai mult timp în aer liber atunci când zilele sunt mai lungi, potrivit catine.ro.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Ce categorie de femei va beneficia de un al 13-lea venit? Unele vor beneficia și de prime de Crăciun!

Când se trece la ora de vară

România trece la ora de vară în luna martie, mai exact în ultima duminică a lunii. În anul 2024 s-a schimbat ora la data de 31 martie, însă în anul 2025, România va trece la ora de vară la data de 30 martie. La data de 30 martie, ceasurile românilor o să se dea înainte cu o oră, astfel vor dormi mai puțin cu o oră.

Citește și: Comisa Europeană a cerut statelor membre să renunțe la ora de vară: România încă nu s-a decis dacă va renunța sau nu la acest obicei

Ora 03:00 va deveni ora 04:00 peste aproximativ 5 luni, moment în care oamenii se vor bucura de mai multe ore de lumină naturală.

În 2024 se trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie

În ultimul weekend al lunii octombrie trecem la ora de iarnă. România va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Românii se vor bucura de o oră în plus de somn, însă această schimbare va aduce zile mult mai scurte pentru oameni.

Organismul oamenilor are nevoie de câteva săptămâni pentru a se putea adapta la această schimbare a orei.

Schimbarea orei „poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot să scadă randamentul la locul de muncă și chiar pot provoca accidente rutiere.” a explicat Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie pentru digi24.ro.