Se apropie perioada Crăciunului, iar asta le pune pe gospodine în dificultate. Într-o țară în care prețurile cresc de la o lună la altă, carnea a devenit o raritate pentru mulți dintre români. Chiar și așa, nimeni nu concepe să nu aibă parte de carne de porc pe masa de Crăciun. Cât a ajuns să coste un kilogram de carne de porc în luna decembrie?
Care este prețul unui kilogram de carne de porc înainte de Crăciun
Românii caută carne ieftină și bună. După asta se ghidează majoritatea celor care au luat cu asalt măcelăriile și magazinele de profil din țară. Fie că este vorba de cârnați, de șorici sau de ceafă, ofertele diferă de la un comerciant la altul. Prețul mediu la care se comercializează carnea de porc în supermarket-uri se situează în jurul sumei de 24 de lei pentru un kilogram, reflectând astfel costurile specifice sezonului și cererea crescută în perioada sărbătorilor.
Citește și: Delicii Culinare cu Arome Tradiționale: Carnea de Porc, Jumările și Șoricii în Bucătăria Românească
Am făcut o medie, iar în cele ce urmează vă prezentăm o listă cu produse de porc și prețurile acestora din magazinele de profil:
- 1 kilogram de carne tocată de porc: între 21 și 25 de lei
- 1 kilogram de ceafă de porc afumată vrac: 40 de lei
- 1 kilogram de slănină de porc: între 17 și 20 de lei
- 10 metri de mațe de porc: între 4 și 6 lei
- 1 kilogram de șorici de porc, rulat: 48 de lei
- 1 kilogram de ceafă de porc fără os: în jur de 40 de lei
- 1 kilogram de pulpă de porc fără os: 26 de lei
- 1 kilogram de ceafă de porc fără os: 38 de lei
- 1 kilogram de cârnați groși: 26 de lei
- 1 kilogram de tobă: aproximativ 40 de lei
- 1 kilogram de lebăr afumat: 54 de lei
Unde găsești carne de porc la un preț accesibil
Dacă pentru unii prețurile din magazine sunt amețitoare, este bine de știut faptul că porcul este mult mai ieftin la poarta fermierilor. Potrivit observatornews.ro, cea mai ieftină carne de porc a fost găsită în comuna Călugăreni din județul Giurgiu. Aici cei interesați pot găsi carne de porc între 17 și 20 de lei per kilogram.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Operațiunea nu durează mai mult de ore, iar totul se desfășoară sub ochii cumpărătorului. ” O oră, o oră şi un pic durează. Îl facem în patru şi aia e. 20 de lei kilogramul aşa”, a spus un fermier pentru sursa menționată anterior.
Citește și: Cum se prepară toba de casă- Rețeta tradițională românească
O altă variantă este și ce a porcilor vânduți pe internet.
În cazul acestor variante, autoritățile specializate vin cu precizări și cu atenționări pentru cumpărători. Aceștia îi sfătuiesc pe doritori să solicite un certificat de la medicul veterinar pentru a se asigura că porcul este perfect sănătos, iar carnea poate fi consumată fără griji.
”Pot cere o analiză, sub supravegherea medicului. Vor vedea dacă porcul este clinic sănătos şi apoi poate fi sacrificat. Inclusiv valoficat către altă gospodărie pentru sacrificare. După sacrificare şi după mişcare porcului din gospodărie, medicul veterinar să actualizeze baza din sistemul naţional”, a spus Florin Barbu, ministrul Agriculturii, potrivit observatornews.ro.