Care este primul lucru pe care trebuie să îl facă românii când ies cu mașina din țară, prin Bulgaria! Atenție, amenzile se aplică imediat

Autor: Bianca Vidoi

Vigneta pentru Bulgaria în 2024

Sursa: freepik

Se anunță zile caniculare, iar românii își doresc să profite din plin de acestea pentru a călători în Bulgaria.

Românii ce își doresc să se bucure de zilele caniculare la malul mării din Bulgaria trebuie să fie foarte atenți. Este important ca aceștia să își achiziționeze vignetă pentru a nu risca să primească amenzi usturătoare. Iată de unde se cumpără și cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2024.

De unde se cumpără și cât costă vigneta pentru Bulgaria în 2024

Românii ce circulă în Bulgaria, fie pentru a ajunge la una dintre celebrele stațiuni din țară, fie pentru a ajunge în Grecia, trebuie să știe că sunt nevoiți să cumpere o vignetă

pentru a circula fără a primi amenzi. Această vignetă poate fi achiziționată la punctele de trecere a frontierei, la fața locului, la terminalele cu autoservire sau online.

Pentru completarea corectă a numărului de înmatriculare pentru vignetei pentru Bulgaria este necesar să folosiți doar litere majuscule și cifre. Punctele, virgulele și spațiile nu sunt permise în completarea numărului de înmatriculare. Prețul unei vignete pentru Bulgaria în 2024 nu s-a majorat față de anul 2023, astfel au rămas aceleași tarife, potrivit mybg.biz.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Pentru categoria de autovehicule cu masă totală admisibilă de până la 3,5 tone inclusiv, prețul vignetei pentru Bulgaria în 2024 diferă în funcție de perioada pe care o alege persoana, astfel există următoarele tarife:

  • 1 săptămână – 13 leva/ BGN;
  • 1 lună – 27 leva;
  • 3 luni – 48 leva;
  • 1 an – 87 leva;
  • 1 weekend – 9 leva.

Vigneta de weekend este valabilă începând cu ora 12.00 a zilei de vineri și expiră duminică, la ora 23.59.

Când se cumpără vigneta și ce amenzi riscă șoferii

Vigneta nu poate fi cumpărată oricând, ci aceasta trebuie achiziționată cel târziu la intrarea pe teritoriul Bulgariei. În cazul în care nu faceți acest lucru puteți fi sancționat printr-o taxă compensatorie pentru parcurgerea fără vignetă a unei porțiuni de drum național supuse taxării. Această taxă poate să fie aplicată și dacă s-a achitat ulterior vigneta electronică corespunzătoare.

Citește și: Vacanțele în Grecia se scumpesc: Taxele de drum au crescut cu 35% și au fost introduse tarife de cazare suplimentare

Amenzile pe care românii ce nu au vignetă trebuie să le plătească nu se ridică la nivelul celor din Austria, ce pot ajunge până la 3.000 de euro. Turiștii ce nu și-au achiziționat o vignetă pot plăti o suprataxă de aproximativ 70 de leva, echivalentul a 170-180 de lei.