În cazul în care ești managerul unui magazin de orice tip, ai foarte multe sarcini. Trebuie să coordonezi angajații în permanență, să verifici vânzările magazinului, să te ocupi de stocul de marfă ori chiar să comanzi produse noi, sau să faci reclamă produselor tale.
Fiecare manager are o echipă, iar tu vei fi persoana care împarte responsabilitățile.
Una dintre sarcinile tale este să găsești casier/ă. Este esențial să angajezi o persoană de încredere și competentă pentru că va avea acces și va lucra cu mulți bani cash. Mai mult, trebuie să fie o persoană care să socializeze, să fie plăcută de către clienți și să știe să lucreze cu banii.
Un număr foarte mare de magazine au avut de suferit pentru că nu au acordat atenția necesară acestui factor: zona casei de marcat trebuie să fie supravegheată în permanență, atât pentru siguranța angajaților, dar și pentru a identifica posibile probleme. Trebuie să iei în considerare că nu orice angajat sau client este cinstit. E necesar deci să ai camere de supraveghere și în zona în care este plasată masa pentru casa de marcat.
Cel de al doilea factor important este modul în care alegi să împarți sarcinile. Pentru fiecare operațiune este necesar să identifici persoana cea mai potrivită. Este important să te gândești atât la capacitățile angajaților și la modul în care vor realiza sarcina primită, cât și la satisfacția acestora. La final de zi, atât angajatorul, cât și angajatul trebuie să fie mulțumiți.
Este indicat ca fiecare angajat să treacă printr-o perioadă de probă, pe parcursul căreia vei putea observa cum se descurcă în diferite roluri. Permutarea angajaților pe mai multe raioane este importantă pentru a observa ce li se potrivește mai bine. Distribuirea sarcinilor se va face pe baza eficienței pe care o vei obține în urma procesului.
Pentru sarcini mai complexe, cum ar fi campaniile de marketing ale magazinului, ar fi recomandat să apelezi la o firmă de specialitate. Va fi necesar să plătești pentru acest serviciu, dar dacă nu ai experiență în domeniul nu îl vei putea face singur. Pe de altă parte, este necesar să te degrevezi de unele responsabilități pentru a putea face față.
Nu trebuie să uiți că există un număr mare de responsabilități pe care le personal și pe care nu le poți transmite altor angajați. La finalul fiecărei zi va fi necesar să verifici raportul vânzărilor și al încasărilor. Trebuie să te asiguri că nu există probleme, atât pentru buna dezvoltare a magazinului, dar și din punct de vedere legal.
Orice manager trebuie să țină o evidență și să monitorizeze în permanență evoluția echipei. Periodic, vei analiza rezultatele fiecărui angajat și vei vedea unde e nevoie să faci îmbunătățiri. Este vital să comunici în permanență cu angajații și să păstrezi o relație bună cu aceștia, pentru a le asigura un mediu de lucru plăcut și condiții de muncă.
De asemenea, trebuie să fi prezent în magazin o mare parte din zi și să intervi de fiecare dată când situația o cere. Există unele momente sensibile în care este nevoie de mult tact și calm pentru a fi rezolvate corect. Un coordonator adevărat se află în permanență în mijlocul acțiunii, lucrează împreună cu angajații și îi ajuta la nevoie.
Nu în ultimul rând, va fi necesar să angajezi și o persoană care să facă lucrările periodice de întreținere. Aici putem să luăm în considerare repararea sau montarea unor rafturi pentru magazin, verificarea sistemului de căldură sau climatizare, intervenția asupra sistemelor frigorifice și multe alte situații care pot să apară pe parcurs.
În concluzie, dacă te gândești să te angajezi pe un astfel de post, trebuie să știi că te așteaptă foarte multe responsabilități. Salariul este pe măsură, dar vei avea multe răspunderi. Vei avea nevoie de foarte multă răbdare, pentru că deciziile tale vor influența în mod direct buna dezvoltare a magazinului pe care îl conduci.