Care este salariul minim pentru angajații cu studii superioare

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 aug 2021, 01:49
Cât trebuie să câștige angajații cu studii superioare
Sursa: unsplash.com

Salariul minim al angajaților cu studii superioare este diferit față de cel al persoanelor care au terminat doar liceul. Începând din acest an, parlamentarii au adoptat o lege care asigură salariul minim diferențiat pentru angajați.

Angajații care au studii superioare trebuie să știe că au dreptul să primească un salariu mai mare, spre deosebire de ceilalți colegi. În luna iunie a acestui an, s-a adoptat o lege care stabilește salariul angajaților, în funcție de pregătirea profesională a acestora. 

Cât trebuie să câștige angajații cu studii superioare

Studiile superioare terminate vă pot ajuta să câștigați un salariu mult mai bun.

Astfel, un angajat care a absolvit facultatea, și-a luat licența, dar are și doctorat în meseria pe care o practică trebuie să primească de la angajator cel puțin 4.460 de lei. Este vorba despre salariul brut. 

Parlamentarii au stabilit 11 salarii minime pentru angajatori. Până acum, erau doar 3 astfel de criterii: salariul minim pentru persoanele fără studii superioare, salariul minim pentru cei cu studii superioare și salariul minim pentru cei care lucrează în construcții.

Cei care au inițiat această lege sunt Adrian Solomon, de la PSD, și Gabriel Petrea, de la Pro România. ”Prin stabilirea unor indicatori minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia naţională se urmăreşte garantarea unor forme de protecţie minimă a venitului salariatului, precum şi menţinerea unei motivări adecvate a muncii prin evitarea aplatizării excesive a grilei de salarizare”, au explicat aceștia.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Salariul brut al fiecărui angajat se calculează cu ajutorul unui coeficient, care este raportat la salariul minim brut pe economie. În România, acesta a crescut de la 1 ianuarie și a ajuns la 2.230 de lei. Coeficientul pleacă de la valoarea 1 și ajunge la valoarea 2. În primul criteriu sunt incluși muncitorii necalificați, în timp ce coeficientul de valoare 2 se aplică celor care au un doctorat. 

Cum se stabilește salariul, în funcție de studii

Muncitorii necalificați au dreptul să primească 2.230 de lei, atât cât este, de fapt, și salariul minim brut pe economie. Persoanele care au terminat o școală profesională sau cei care au studii superioare, trebuie să fie recompensați cu un salariu de 2.676 de lei, brut. Angajații care au și o diplomă de masterat vor primi cel puțin 4.014 lei. 

Dacă un angajat are 2.230 de lei salariul brut, asta înseamnă că net, acesta va primi doar 1.346 de lei. Diferența între un muncitor necalificat și o persoană care are o licență este extrem de mică. Astfel, persoana cu studii superioare primește în mână puțin peste 1.500 de lei. 

Cei care lucrează în construcții sunt remunerați altfel. Salariul minim al acestora este de 3.000

de lei brut.

”În perioada 1 ianuarie 2020- 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună”, este trecut în Ordonanța de urgență 114/2017, modificată prin OUG 43/2019.