Numele sfântului Arhanghel Mihail este rostit și apelat cu evlavie de către cei care se confruntă cu suferințe și boli, căutându-și alinarea și ajutorul în vremuri dificile. În scrierile Apocalipsei, Mihail Arhanghelul este înfățișat ca lider al multor legiuni angelice, care se ridică în bătălia împotriva forțelor răului și a diavolului, având misiunea de a asigura biruința luminii și dreptății asupra întunericului.
Care este semnificația numelui Mihail
Numele Mihai, sau Mihail, de origine ebraică, poartă în sine o profundă semnificație spirituală, întrebându-se retoric: "Cine poate fi asemenea lui Dumnezeu? Cine se poate compara cu Supremul?". Această denumire funcționează ca o reverență adâncă și o rugăciune de slavă adusă Domnului, întrucât nimic și nimeni nu poate concura cu infinita sa putere, cu justiția sa perfectă și, în special, cu iubirea sa nesfârșită, care înconjoară toate lucrurile, conform doxologia.ro.
Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, sărbătorit la data de 8 noiembrie, aduce în prim plan figura preeminentă a Sfântului Arhanghel Mihail, un conducător suprem al adunărilor angelice, recunoscut prin sabia sa divină înfocată, fiind numit de însuși Dumnezeu să vegheze asupra sfântului umbrar al Raiului.
Numele venerabilului Arhanghel Mihail rezonează în special cu cei aflați în suferință sau cei cărora le lipsește sănătatea, fiind o sursă de alinare și speranță pentru cei care caută vindecare sau mângâiere în vremuri de necaz.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
În textele profetice ale Apocalipsei, Arhanghelul Mihail apare ca un lider ereditar al întregului alai angelic, purtând pe umerii săi responsabilitatea conducerii în lupta împotriva forțelor întunericului și a diavolului.
Citește și: Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului 2023. Ce mare sfânt este sărbătorit în această zi
Rugăciune Sf. Mihail și Gavril
„Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, care cel dintâi între îngeri stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului diavol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, la tine alergăm cu credință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru dreptcredincios, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți. Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume. Iată că, deși mult gresiți suntem, nu voim să pierim întru fărădelegile noastre, ci să ne întoarcem la Domnul, ca să ne călăuzească spre lucruri bune. Luminează mințile noastre cu lumina feței lui Dumnezeu, care strălucește totdeauna pe fruntea ta ca un fulger la arătare, ca să putem pricepe care este voia lui Dumnezeu, bună și desăvârșită, în ceea ce ne privește, și cunoaștem toate câte se cuvine nouă să le facem și câte să le trecem cu vederea și să le părăsim. Întărește-ne cu harul Domnului voința slabă și dorirea lipsită de vlagă, că întărindu-ne în legea Domnului, să încetăm a ne mai primejdui cu cugetele pământești și cu poftele trupești, aplecându-ne, după asemănarea copiilor lipsiți de minte, către frumusețile degrabă pieritoare ale lumii acesteia și uitând în chip nesăbuit cele veșnice și cerești de dragul celor stricăcioase și pământești. Mai presus de toate acestea, cere de Sus pentru noi duhul adevăratei pocăințe, întristarea cea nefățarnică după Dumnezeu și zdrobirea pentru păcatele noastre, ca zilele ce ne-au mai rămas din această viață trecătoare să le cheltuim nu spre plăcerea simțurilor și hrănirea patimilor noastre, ci întru îndreptarea cu lacrimi de credință și zdrobire a inimii, cu nevoințele curăției și cu bineplăcutele fapte ale milostivirii. Iar când se va apropia ceasul sfârșitului nostru, al slobozirii din legăturile acestui trup pieritor, nu ne lasă pe noi, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără de apărare împotriva duhurilor răutății care sunt în văzduhuri și obișnuiesc a împiedica urcușul sufletului omenesc la cele de Sus, ca păziți fiind prin tine, fără mpiedicare să ajungem în sălașurile prea-slăvite ale Raiului, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit. Și învrednicindu-ne a vedea prealuminatul chip al Preabunului nostru Domn și Stăpân, și căzând cu lacrimi la picioarele Lui, cuprinși de bucurie și umilin a sa strigăm: slava Ție, Preaiubitul nostru Mântuitor, Care pentru preamultă dragoste pe care o ai față de noi, nevrednicii, ai binevoit a trimite pe îngerii Tăi ca să slujească mântuirii noastre! Amin!
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sf. Mihail și Gavril 2023? Lista completă a celor care își serbează onomastica