Care este singurul tip de carne complet interzis în România. Vezi mai jos ce prevede un proiect de lege în România și ce pot păți oamenii care consumă acest tip de carne.
Tipul de carne complet interzis în România
În urmă cu puțin timp, Senatul României a adoptat cu succes un proiect de lege în plen, care se referă la un anumit tip de carne și produsele preparate din aceasta.
De asemenea, potrivit capital.ro, scopul este să promoveze sănătatea populației, să asigure respectarea normelor de igienă și să ofere consumatorilor informații corecte cu privire la produsele pe care le achiziționează.
Totodată, un alt aspect cheie al proiectului este definirea conceptului de „Produs românesc” din carne, care trebuie să provină în proporție de 100% din fermele românești. Astfel, propunerea legislativă interzice etichetarea cărnii și a produselor din carne ca „Produs românesc” sau folosirea culorilor drapelului național, dacă aceste cerințe nu sunt îndeplinite.
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
„Prin sintagma ‘Produs românesc’ din carne se înțelege carnea și produsele din carne rezultate din carcasele provenite 100% din fermele din România.
Este interzisă inscripționarea la raft și pe eticheta cărnii și a produselor din carne a sintagmei ‘Produs românesc’ și a culorilor drapelului național dacă nu sunt respectate prevederile alin. (1)”, se arată în proiect, conform sursei citate mai sus.Ce riscă cei care comercializează acest tip de carne
Potrivit propunerii legislative, carnea sintetică obținută în laboratoare din celule de la animale va fi strict interzisă. Astfel, comercializarea acestui tip de carne nu va mai fi posibilă pe piața internă, regula aplicându-se inclusiv pentru produsele culinare din alimentația publică care conțin carne sintetică. În ceea ce privește încălcarea acestor reguli, comercianții riscă sancțiuni sub formă de amenzi, cuprinse între 200.000
lei și 300.000 lei.Totodată, propunerea legislativă prevede noi reguli și în privința informațiilor de pe etichetă. Mai exact, etichetele produselor din carne trebuie să conțină obligatoriu un cod QR și prețul de achiziție, fie că acestea provin de pe piața internă sau cea externă. De precizat este faptul că propunerea legislativă trebuie să treacă și de Camera Deputaților, pentru a deveni lege.