Tot mai mulți români își doresc să afle mai multe detalii legate de pensiile din România, dar și de stagiul de cotizare minim cu care pot să se pensioneze în anul 2024, în urma modificărilor realizate în noua lege a pensiilor. Acest subiect a fost dezbătut de către fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, menționând care este perioada pe care un român trebuie să o muncească pentru a primi indemnizația minimă socială, în valoare de 1.281
Care este stagiul de cotizare minim cu care pot românii să iasă la pensie?
1.281 de lei este indemnizația minimă socială pe care românii o primesc după ce au ieșit din câmpul muncii realizând doar stagiul minim necesar pentru a se pensiona, iar fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, a menționat care este perioada minimă după care românii se pot gândi la pensionare.
” Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Acum la noi este 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard, și pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil ”, a explicat Marius Budăi, potrivit adevarul.ro.
Românii trebuie să înțeleagă că la acest stagiu minim de cotizare de 15 ani, nu se adaugă și studiile superioare, stagiul militar, sporul pentru condiții deosebite/speciale de muncă, perioadele necontributive, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioada recunoscută în baza DL 118/1990.
Ce pensie o să primească un român ce a muncit peste 25 de ani?
Până la data de 1 septembrie 2024, toate pensiile din România vor fi recalculate după noua lege a pensiilor, iar românii sunt curioși dacă pensia lor va crește începând cu această dată.
Românii ce au muncit peste 25 de ani vor primi puncte bonus în felul următor:- 0,50 de puncte/an pentru cei care au muncit peste 25 de ani
- 0,75 de puncte vor primi cei care au muncit peste 30 de ani pentru fiecare an lucrat în plus
- un punct pentru fiecare an lucrat peste 35 de ani.
La punctajul total pe care fiecare român îl va primi se va ține cont de premii, ore suplimentare, facultate, armată sau șomaj. Noua formulă de calcul prin care se recalculează pensiile românilor este înmulțirea dintre numărul total de puncte asimilate de o persoană și valoarea punctului de referință, care este 81 de lei, potrivit newsweek.ro.
Femeile ce au avut șansa de a da viață unui copil vor ieși la pensie mai devreme cu șase luni, iar pentru fiecare copil se reduce o perioadă de 6 luni din vârsta de pensionare, maximul fiind de 3,5 ani.