Care este suma de bani pe care trebuie să o achite cei care vor să cumpere vechime în câmpul muncii în 2025: Aceasta se majorează din cauza creșterii salariului minim brut

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 02 dec 2024, 12:16

Care este suma de bani pe care trebuie să o achite cei care vor să cumpere vechime din 2025

Sursa: pexels.com

Din cauza majorării salariului minim brut, cei car doresc să cumpere vechime pentru pensie, sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar. Despre ce sumă este vorba?

Din 2025, cei care intenționează să cumpere vechime pentru pensie vor trebui să plătească mai mult. Această modificare survine ca urmare a creșterii salariului minim brut, decisă de Guvernul României. Iată cât va costa cumpărarea vechimii din 2025:

Cât costă cumpărarea vechimii din 2025?

Conform Legii 360/2023 și OUG 163/2020, persoanele care nu au contribuit la sistemul public de pensii au posibilitatea de a plăti retroactiv contribuțiile sociale pentru o perioadă de până la 6 ani.

Totuși, această opțiune este disponibilă doar pentru:

- Persoanele care nu au calitatea de pensionari.

- Cei care au vârsta între 18 ani și vârsta standard de pensionare.

- Perioadele în care nu s-a realizat stagiu de cotizare nici în România, nici în alte state cu care există acorduri bilaterale de securitate socială.

Potrivit informațiilor furnizate de avocatnet.ro, noua majorare a salariului minim brut la 4.050

de lei, valabilă din 1 ianuarie 2025, influențează direct costurile plătite de cei interesați să cumpere vechime pentru pensie.

Citește și: Bani in plus pentru pensionari, în luna decembrie. Despre ce sumă este vorba

Contribuția retroactivă se calculează pe baza unei cote de 25% din salariul minim brut la momentul încheierii contractului. Astfel, odată cu majorarea salariului minim brut la 4.050

de lei, costul pentru fiecare lună de vechime cumpărată va fi de  1.012,5 lei, în creștere cu 87,5 lei față de valoarea actuală.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”

Exemplu de calcul:

Pentru o perioadă de 6 ani (72 de luni), contribuția totală va fi:

1.012,5 lei x 72 luni= 72.900 de lei.

Care sunt principalele aspecte ale mecanismului

1.Cine poate beneficia de cumpărarea vechimii?

Potrivit legislației, pot achita retroactiv contribuțiile persoanele care nu au avut stagii de cotizare în sistemele publice de pensii sau în alte sisteme integrate acestora, fie în România, fie în Uniunea Europeană.

2.Ce pensii sunt vizate?

Sumele plătite retroactiv vor fi luate în calcul doar pentru obținerea  pensiei pentru limită de vârstă, conform prevederilor legale.

3.Procedura de plată

Plata poate fi realizată integral, lunar sau eșalonat, în termen de un an de la semnarea contractului cu casa teritorială de pensii.

Persoanele care au încheiat deja un contract de asigurare socială pentru cumpărarea vechimii nu vor fi afectate de creșterea salariului minim brut.

Valoarea contribuției a fost stabilită pe baza salariului minim brut și a cotei de contribuție la momentul semnării contractului, iar plățile viitoare rămân neschimbate.

Citește și: Cu cât vor crește pensiile românilor de la 1 ianuarie 2025. Este anunțul momentului pentru toți pensionarii din România!

Până când se poate cumpăra vechime?

Conform OUG 163/2020, mecanismul de plată retroactivă este valabil doar până pe 31 decembrie 2024. Cei care intenționează să achite contribuțiile pentru perioadele neacoperite trebuie să semneze un contract de asigurare socială cu casa de pensii până la această dată.

Astfel, creșterea salariului minim brut la 4.050 de lei din 2025 influențează semnificativ costurile cumpărării vechimii în muncă. Persoanele interesate trebuie să ia în calcul acest aspect și să decidă dacă vor să profite de actualul nivel al salariului minim brut, care va fi valabil până la sfârșitul anului 2024. Încheierea unui contract înainte de termenul limită poate reprezenta o economie substanțială.

Pentru detalii suplimentare și încheierea unui contract, consultați casa teritorială de pensii de care aparțineți.