Care este suma pe care un român trebuie să o scoată din buzunar pentru 5 ani de vechime în muncă

Author: Bianca Vidoi
Actualizat: 25 dec 2023, 00:55

Care este suma pe care un român trebuie să o scoată din buzunar pentru 5 ani de vechime în muncă

Sursa: PixaBay

Salariul minim a crescut anul acesta la 3.000 de lei, iar această modificare a schimbat și suma pe care un român trebuie să o dea pe un an de muncă.

Românii ce nu au atins stagiul de cotizare pentru a ieși la pensie vor fi nevoiți să cumpere vechime în muncă, iar suma pe care trebuie să o scoată din buzunare nu este deloc una de ignorat.

Citește și: Cu cât se majorează pensiile de anul viitor! Valoarea punctului de pensie 2023

Cât plătesc românii pentru 5 ani de vechime în muncă

Cât plătesc românii pentru 5 ani de vechime în muncă
[Sursa: PixaBay]

Românii ce se pregătesc de pensionare, însă nu au atins stagiul de cotizare minim necesar pentru a ieși la pensie, pot cumpăra vechime în muncă. Pentru a cumpăra vechime în muncă, românul trebuie să plătească 25% din salariul minim brut, care înseamnă 750 de lei.

Astfel, persoanele își pot cumpăra vechime în muncă cu 750 de lei pe lună, un an însemnând suma uriașă de 9.000 de lei. Pentru 5 ani de vechime în muncă, românii vor fi nevoiți să plătească 45.000 de lei.

„Rolul acestor contracte de asigurări sociale care se încheie între Casa Teritorială de Pensii și viitorul beneficiar al unei pensii de limită de vârstă este acela de a contribui la sistemul public de pensii cu acea contribuție de asigurări sociale de 25%.

Se întărește principiul contributivității, pentru că pentru acei ani se contribuie, dar, practic, acele persoane care nu îndeplinesc condițiile pentru a aplica la o pensie, dacă nu își cumpără acești ani de vechime retroactivă, nu puteau să beneficieze de nicio pensie.

Este vorba de oameni care au un stagiu de cotizare de 12-13 ani și ajung la vârsta de pensionare și aceasta era singura modalitate pentru a putea beneficia de o pensie de limită de vârstă.

De fapt, aceasta a fost menirea acestui act normativ, respectiv ordonanța de urgență 163/ 2020, pentru a ajuta acele persoane care nu au stagiul minim de cotizare prevăzut de lege pentru a putea să-și deschidă un drept de pensie.

Această modalitate este valabilă numai că atunci când îndeplinești condițiile de pensie pentru o limită de vârstă.

Am avut un real succes cu acest act normativ, avem peste 24.000 de contracte de asigurări sociale încheiate la nivel național, care însumate înseamnă peste 318 milioane de lei. În momentul de față s-au încasat peste 265 de milioane de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat și vrem ca această formă să o permanentizăm și în noul act normativ care va viza sistemul public de pensii”, a declarat președintele Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu.

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?

Și în anul 2023 românii ce nu au atins pragul de cotizare minim pentru a se pensiona pot să cumpere vechime în muncă până la data de 31 august. Până în acest moment, 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice. 

Citește și: O anumită categorie de români ar urma să primească două pensii. Documentul a fost semnat

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii

Ce condiții trebuie să îndeplinească românii
[Sursa: PixaBay]

Românii ce sunt nevoiți să cumpere vechime în muncă vor putea încheia contracte cu Casa Națională de Pensii Publice până la data de 31 august, iar acestea sunt documentele de care aceștia au nevoie.

 

  •  actul de identitate al persoanei care urmează să beneficieze de asigurare, respectiv al mandatarului, în original și copie;
  •  declaraţia pe propria-răspundere (model);
  •  procura specială autentificată în condițiile legii şi care trebuie să conţină, în mod expres, datele de identificare ale mandantului şi ale mandatarului, respectiv cel puţin: numele, prenumele, data naşterii, adresa şi CNP.

De asemenea, înainte ca persoanele să depună dosarele trebuie să se asigure că țin cont de cele trei condiții pentru cumpărarea unei perioade de vechime în muncă. Persoanele trebuie să:

 

  • nu aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială;
  • nu realizeze stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în țară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaționale în domeniul securității sociale, în perioada pentru care se solicită asigurarea;
  • nu aibă obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Citește și: Noua lege a pensiilor 2023: Tot ce trebuie să știi despre formula nouă pentru recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii din România

 

Surse: romaniatv.net, ziarulunirea.ro