Care este țara în care oamenii sunt cei mai sănătoși. Stilul de viață și alimentația, printre elementele cheie

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 09 iul 2024, 11:52

Țara în care oamenii sunt cei mai sănătoși

Sursa: Pixabay

Dacă te întrebai care este locul în care oamenii sunt cei mai sănătoși, avem răspunsul. Este o țară în care gastronomia atinge cote maxime!

Conform raportului Bloomberg Healthiest Country Index din 2019, Spania a fost clasificată drept cea mai sănătoasă țară din lume. 

Citește și: Trei cele mai bune și sănătoase rețete cu pepene roșu: Care sunt beneficiile consumului de pepene vara

Spania este țara în care oamenii sunt cei mai sănătoși

Spania beneficiază de o dietă mediteraneană echilibrată și un stil de viață activ.

Potrivit unui studiu pe 169 de națiuni publicat luna trecută, Spania se află acum în fruntea indicelui Bloomberg Healthiest Country, cu 92,7 puncte din 100.

Există o serie de motive pentru care Spania este catalogată drept țara cu cea mai sănătoasă națiune: îngrijirea sănătății publice, dieta mediteraneană, speranța de viață, obiceiurile de fumat, rate mai scăzute de obezitate, condițiile de mediu și accesul la apă potabilă sigură.

În ceea ce privește alimentația, spaniolii consumă regulat alimente integrale, renunță la uleiurile din semințe în favoarea celor de măsline, mănâncă o cantitate mare de fructe de mare (locale). 

De asemenea, fac sieste zilnic și renunță la mașină în favoarea mersului pe jos. 

Spania are, de asemenea, o speranță de viață mai mare pentru nou-născuți, iar speranța de viață este de 83 de ani.

Citește și: Terapia prin natură: Cum drumețiile de vară îmbunătățesc sănătatea mintală

„Îngrijirea primară este asigurată în esență de furnizori publici, medici de familie specializați și asistente medicale, care oferă servicii preventive copiilor, femeilor și pacienților vârstnici, precum și îngrijire acută și cronică”, transmite Observatorul European pentru Sistemele și Politicile de Sănătate din 2018 din Spania,  potrivit EL PAÍS.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pe două pahare de șampanie la Disneyland? „O fi șampanie din aia bună cu aur. Chiar dacă e scump, aia e.”

Cercetătorii mai cred că secretul este dieta locală: „O dietă mediteraneană, suplimentată cu ulei de măsline extravirgin sau nuci, a avut o rată mai mică de evenimente cardiovasculare majore decât cele atribuite unei diete cu conținut scăzut de grăsimi, potrivit unui studiu condus de Facultatea de Medicină a Universității din Navarra”.

Top 10 cele mai sănătoase țări din lume

1. Spania

2. Italia

3. Islanda

4. Japonia

5. Elveția

6. Suedia

7. Australia

8. Singapore

9. Norvegia

10. Israel