Care este vârsta de pensionare la femei? Când se poate cere pensionarea anticipată în România

Author: Cristina Mocanu

Peste cinci milioane de pensionari există în România, în prezent.

Sursa: pixabay.com

Peste cinci milioane de pensionari există în România, în prezent.

Persoanele care sunt încă în câmpul muncii, dar care își doresc să se pensioneze în 2023, trebuie să cunoască anumite reguli pentru a putea face acest pas. Care este vârsta la care femeile se pot pensiona în 2023?

Care este în prezent vârsta la care se pot pensiona femeile din România?

Numărul femeilor pensionare este mai mare decât numărul bărbaților pensionari din mai multe motive, iar printre acestea se regăsesc: numărul femeilor care ies la pensie este mai are decât cel al bărbaților, dar și vârsta de pensionare este ceva mai mică la

femei decât la bărbați.

Vârsta standard de pensionare pentru femei, în România, este de aproximativ 62 de ani. Specialiștii se așteaptă ca această vârstă să crească, ușor, în următorii ani, astfel încât să ajungă până la 63 de ani în anul 2030.

Dacă a fost îndeplinită condiția stagiului minim de cotizare în sistemul public de pensii, pensia pentru limită de vârstă poate fi obținută la atingerea vârstei standard de pensionare.

Vârsta standard de pensionare este diferită pentru femei și bărbați, iar atingerea ei depinde de data nașterii. Astfel, iată cine poate ieși la pensie pentru limită de vârstă în acest an.

Citește și: Se modifică regulile pentru programul Family Start: Ce condiții trebuie să îndepliniți pentru a primi banii de nuntă

Conform legii nr. 263 din 16 decembrie 2010, dreptul la asigurări sociale este garantat de stat și se exercită, în condițiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, denumit în continuare sistemul public de pensii.

Dacă îndeplinesc și condiția stagiului de cotizare, persoanele ce ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot cere să iasă la pensie.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Vârsta standard de pensionare pentru femei este, de principiu, de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030.

De exemplu în acest an, femeile se pot pensiona la 62 și 63 de ani și o lună. Pe de altă parte, această limită nu a fost încă atinsă, ca-n cazul bărbaților, ci crește în fiecare an, până o va atinge în 2030. Diferit este și stagiului complet de cotizare, care, deși este tot de 35 de ani, în mod normal, el va fi atins prin eșalonare în următorii ani.

De asemenea, femeile mai pot opta și să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, iar dacă fac acest lucru, nu mai au voie să se răzgândească ulterior.

Citește și: Când intră pensiile pe card în august 2023? Bani în plus de la stat pentru această categorie de pensionari

Mai există opțiunea ca unele femei să iasă mai repede la pensie, iar printre acestea se regăsesc femeile care au minim trei copii.

Acest lucru este valabil doar pentru femeile care au atins pragul minim de cotizare, au născut trei copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani.

Cât este stagiul complet de cotizare?

Stagiul minim de cotizare pentru pensie este de 15 ani, dar este bine să știți că un stagiu complet de cotizare este de 35 de ani.

Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin opt ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de lege pot solicita pensionarea anticipată, dar cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei de pensionare.

Vârsta minimă pentru femei pentru pensionarea anticipată este de 57 de ani.

Sursă: observatornews.ro

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.