Care este viața locuitorilor din satele din Dunăre „Dacă ajunge pănă aici, începe al treilea război” Oamenii trăiesc în sărăcie, printre drone și obuze

Author: Diana Bostan

Mărturiile cutremurătoare ale locuitorilor din Dunăre

Sursa: Captură KANAL D

Oamenii care trăiesc în satele din Dunăre, trăiesc cu teama războiului. De câteva săptămâni, locuitorii sunt vizitați de drone rusești și ucrainene, încât a devenit o normalitate.

Satele sărăcăcioase din Delta Dunării se confruntă acum și cu repercursiunile războiului. Locuitorii se tem ca nu cumva, armata rusă să pună stăpânire pe satul lor.

Oamenii din Dunăre trăiesc între sărăcie și război

Treziți din somn de mesajele RO-Alert și de sunetul exploziilor, locuitorii din Deltă sunt sfătuiți de autorități să se ascundă în beciuri. Unii s-au obișnuit deja cu prezența dronelor, iar alții se plâng că ar pleca, dar nu au unde.

Așa se desfășoară viața în satul Plauru, un sătuc din Tulcea.

Citește și: Ziua 576 de război în Ucraina: Rusia a introdus restricții la exportul de benzină. Volodimir Zelenski și soția sa Olena au fost primiți la Casa Albă de Joe și Jill Biden

„Să ne ascundem în beci că e pericol. Dar puțină lume are beciuri, eu unde mă duc? De ce să plec? Cum o vrea Dumnezeu, dacă e să murim, murim”, a spus o locuitoare al satului Plauru, în cadrul emisiunii „Asta-i România”.

Citește și: Rusia reduce exporturile de benzină și motorină pentru a atenua criza!

Oamenii trăiesc cu frica războiului în fiecare zi, iar tăcerea autorităților îi fac să creadă că ceva rău va urma. Soldații deplasați în zonă, dar și pregătirile care se fac i-au dus cu gândul la un posibil război în care și ei să fie implicați.

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Kim Jong Un în Rusia. Scaunul pe care urma să stea liderul nord-coreean a fost dezinfectat înainte de întâlnirea cu Putin

Dacă se ajunge aici, începe al treilea război. Drumurile, vai de ele. Mașinile le rupi, le faci praf.

Vin cu tractoarele, nivelează și pleacă. Că să nu poată să înainteze rușii”, a spus un alt locuitor.

Satul a devenit o fortăreață, iar soldații construiesc adăposturi pentru săteni

În timp ce oamenii trăiesc în teroare, autoritățile dau din umeri și trimit soldați care să caute dronele în pădure. „Ucrainenii, când a trecut bomba pe aici, aici trăgeau, spre noi”,

spune un localnic.

Citește și: Cum vor fi anunțați românii care nu au semnal pentru RO-Alert, în cazul unui atac cu drone. Raed Arafat, mesaj important: "Noi dăm alertă"

În timp ce unii se tem pentru viața lor, unii locuitori mai curajoși nu vor să audă de armată în satul lor și nici nu vor să audă de plecare. 

Primarul comunei Ceatalchioi nu și-a imaginat vreodată că va trece printr-o asemenea situație și spune că problema este una internațională. „Fiecare vrea să afle realitatea de la sursă și nu prea mai am timp de interviuri, trebuie să-i mulțumim pe toți. E o situație foarte sensibilă, lucrurile sunt foarte delicate”, a spus Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi.

Citește și: Bucăți dintr-o posibilă dronă, pe teritoriul României! Armata face acum verificări în zonă

Ce se va întâmpla în perioada următoare, este unu lucru incert, cert este faptul că locuitorii din Dunăre stau cu frica în sân și știu că nu vor fi în siguranță până ce războiul din Ucraina nu va lua sfârșit.