Care este viitorul sistemului solar? Previziuni pe termen lung de la 3.900 de ani-lumina

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 24 feb 2017, 08:09

Ce va deveni sistemul solar peste cinci miliarde de ani, cand Soarele va imbatrani?

Un sistem planetar descoperit la o distanta de 3.900 de ani-lumina, in jurul unei stele care a depasit stadiul de "giganta rosie", ofera o serie de indicii, potrivit unui studiu publicat miercuri.

Spre sfarsitul vietii sale, Soarele va deveni si el o giganta rosie, urmand sa creasca si sa "inghita" in interiorul sau planetele apropiate: Mercur, Venus, Terra si poate chiar si Marte. Ce va ramane dupa aceea din Sistemul solar?

O echipa internationala de oameni de stiinta, coordonata de Stéphane Charpinet de la Universitatea din Toulouse, a descoperit la o distanta de 3.900
de ani-lumina (1 an-lumina= 9.460 miliarde de kilometri) doua planete mici, pe orbita unei foste gigante rosii, mult mai fierbinte (27.000°C la suprafata) decat Soarele (5.500°C).

Desi in prezent se afla foarte aproape de steaua lor, aceste planete- denumite KOI 55.01 si KOI 55.02- au "plonjat probabil foarte adanc in invelisul gazos al stelei si, in ciuda temperaturii extreme, au supravietuit totusi", explica Gilles Fontaines, de la Universitatea din Montreal, coautor al acestui studiu, publicat in revista stiintifica Nature.


Temperatura la suprafetele lor atinge intre 8.000°C si 9.000°C pe timpul zilei si intre 1.600°C si 1.800°C pe timpul noptii. Astronomii s-au declarat surprinsi de faptul ca cele doua planete au putut sa supravietuiasca intr-un astfel de "infern".

"Aceste planete sunt cele mai mici, cele mai fierbinti, cele mai apropiate de steaua lor si cele mai rapide care au fost observate pana acum", a declarat profesorul Fontaine.
Ele au nevoie de doar cateva ore (cinci ore, respectiv opt ore) pentru a efectua o rotatie completa in jurul stelei lor.

"Aspectul cel mai interesant al descoperirii noastre este faptul ca, pentru prima data, am demonstrat ca planetele pot avea un anumit efect asupra evolutiei stelei lor", a adaugat Fontaine. Scufundandu-se in centrul gigantei rosii, ele ar fi cauzat disparitia invelisului gazos al stelei.

Lipsita astfel de o buna parte din masa ei de origine, steaua n-ar mai fi decat o umbra a ei insasi: un nucleu de heliu in fuziune, inconjurat de un strat subtire
de hidrogen.

Cele doua planete descoperite sunt probabil ramasitele unor foste planete mari, precum Jupiter, ale caror invelisuri gazoase foarte voluminoase s-au evaporat atunci cand s-au apropiat de steaua lor.

"Daca o planeta mica precum Terra ar petrece un miliard de ani intr-un astfel de mediu, s-ar evapora. Doar planetele cu mase mult mai mari, precum Jupiter sau Saturn, ar putea sa supravietuiasca", a explicat Elizabeth Green, de la Universitatea Arizona din Statele Unite, care a luat parte la acest studiu.


Descoperirea a reprezentat o mare surpriza pentru astronomii care studiau pulsatiile emise de acea stea, intrucat ei nu si-au imaginat niciodata ca vor descoperi o exoplaneta in apropiere.

 

Taguri: