Care sunt amenzile pe care le pot primi cei care nu elimină ambrozia de pe proprietatea lor

Author: Raluca Ionita
Actualizat: 29 iul 2022, 15:05

Ambrozia este o buruiană periculoasă pentru om

Sursa: unsplash.com

Românii care nu elimină ambrozia de pe proprietățile lor riscă amenzi usturătoare. Asta pentru că această plantă crează rinite alergice severe, în special în cazul copiilor.

Ambrozia este o plantă care poate fi extrem de periculoasă pentru cei care au alergie la polenul acesteia. Tocmai de aceea, a fost publicată o lege, care prevede amenzi mari pentru persoanele care nu elimină ambrozia de pe proprietățile pe care le dețin. 

Amenzi drastice pentru cei care nu elimină ambrozia

Cunoscută și sub denumirea de otrava zeilor, ambrozia este o buruiană periculoasă pentru om, pentru că poate provoca alergii severe, dar și febră. Aceasta crește pe solurile care nu sunt lucrate, pe cele nisipoase și care se încălzesc rapid. 

În România, ambrozia este cea mai alergenică plantă. Aproape 500.000 de români sunt alergici la polenul acesteia, care crează rinite alergice, dar și astm. 

Tocmai de aceea, românii care au ambrozie pe proprietățile lor sunt obligați să o elimine. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Legea 129/2020, care a fost publicată în Monitorul Oficial, prevede sancționarea cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice, care nu respectă regulile privind combatea ambroziei. 

Cum se manifestă alergia la ambrozie

Medicii au dezvăluit că persoanele care sunt alergice la polenul ambroziei manifestă, în general, rinoconjunctivită și astm. În plus, la unii oameni poate să apară și urticarie, dar și angioedem. În cazurile cele mai grave, persoanele pot intra în șoc anafilactic. 

Rinoconjunctivita se manifestă prin strănut, mâncărime a naului, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, mâncărime la nivelul ochilor, congestie oculară și lăcrimare. 

În cazul celor care ajung să facă astm din cauza ambroziei, simptomele sunt episoade severe de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing, adică respirație șuierătoare.

Cea mai severă formă de alergie la polenul ambroziei rămâne însă șocul anafilactic, care poate pune în pericol viața persoanei în cauză, pentru că sunt obstrucționate căile aeriene și se poate ajunge la colaps vascular. 

”În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinetele de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifică determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor respiratorii superioare, trezire nocturnă datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic. Această simptomatologie determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical”, a fost explicația ce a însoțit legea privind combaterea ambroziei.