Care sunt animalele protejate prin lege din România

Autor: Raluca Ionita
Actualizat: 19 iul 2022, 08:25
Ce animale au dispărut din România
Sursa: unsplash.com

Sunt mai multe specii de animale protejate prin lege în România. Din cauza faptului că sunt pe cale de dispariție, acestea sunt apărate de autorități, pentru ca braconierii să nu le vâneze.

În România, sunt mai multe specii de animale, păsări, pești sau broaște țestoase al căror număr a scăzut drastic în ultimii ani. Tocmai de aceea, autoritățile au decis ca acestea să fie protejate prin lege, din dorința ca aceste vietăți să se înmulțească. 

Ce animale au dispărut din România

Cu siguranță știați că și în România, ca și în alte țări, există mai multe specii de animale care sunt apărate de lege, din cauza faptului că sunt pe cale de dispariție.

Ceea ce puțină lume știe însă este care sunt, mai exact, aceste animale. 

Este important de menționat faptul că în categoria speciilor protejate prin lege nu intră doar animalele, ci și păsări, pești sau broaște țestoase. Din păcate, din cauza braconierilor, sunt câteva specii care au dispărut deja de pe teritoriul țării noastre.

În această categorie întră bourul, marmota, castorul sau vulturul zăgan.

Se spune că ultimul vultur bărbos din România ar fi fost împușcat în 1927. După mai mult de 80 de ani, vulturul bărbos a reapărut în țara noastră, dar, din păcate, un singur exemplar a fost văzut. 

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Este cea mai mare pasăre din Europa, aproximativ 3 metri, și se deosebește prin coada lungă, în formă de X. 

Și zimbrii, care odinioară trăiau în zona Maramureșului, au rămas într-un număr extrem de mic în România. Aceștia mai pot fi văzuți doar în rezervațiile naturale, cum ar fi cea din Hațeg, județul Hunedoara. 

Bourul, specie care a dispărut din România în secolul al XVII-lea, apare ca simbol pe stema Moldovei. 

Animalele protejate prin lege

Dacă unele specii nu au putut fi salvate de la dispariție, autoritățile încearcă acum să protejeze alte animale rare, care mai trăiesc pe teritoriul României. 

Iată care sunt acestea:

  • Balaurul dobrogean, cel mai mare șarpe din țara noastră. Unele exemplare au chiar și peste 2 metri lungime. Este un șarpe veninos, care a mai fost văzut în Constanța, Galați, Tulcea sau Buzău.
  • Morunul, cel mai mare pește de apă dulce din lume. Acesta trăiește în Marea Neagră, dar ajunge și în fluvii, pentru a se reproduce. În anul 1890, în România a fost prins un morun care cântărea 882 de kilograme. Doar capul acelui pește avea 143 de kilograme.

  • Râsul, cea mai mare dintre toate felinele din Europa. În România mai sunt aproximativ 1.000 de exemplare.

  • Hamsterul românesc, care trăiește în Dobrogea. În prezent, avem peste 2.000 de astfel de animale în țara noastră.  
  • Piciorongul, o pasăre cu picioare extrem de lungi, care trăiește în Delta Dunării
  • Capra neagră, care în zilele noastre mai poate fi zărită în Munții Făgăraș, Munții Retezat și în Munții Parâng, la altitudini de peste 1.800 de metri. Acest animal a fost declarat monument al naturii și este cel mai mare din lume, din această rasă. 
  • Pelicanul, care trăiește în Delta Dunării, unde, de altfel, se află cea mai mare colonie din Europa. 
  • Egreta, una dintre cele mai frumoase păsări din Delta Dunării. 
  • Cocoșul de munte, care impresionează prin dimensiuni și prin penaj. Acesta are peste un metru și jumătate, atunci când deschide aripile și se deosebește și prin dansul specific al împerecherii. Cocoșul de munte își înfoaie coada și își arată toate penele, extrem de frumos colorate. 
  • Broasca țestoasă dobrogeană, care poate să trăiască și o sută de ani.