Care sunt avantajele detartrajului dentar și la ce perioadă e recomandat să faci unul

Autor: Oana Iosif

Igiena orală de zi cu zi este esențială pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. Cu toate acestea, chiar și cea mai riguroasă rutină zilnică de îngrijire a danturii nu este la fel de eficientă ca detartrajul dentar. Această tehnică, realizată de către stomatologi, reduce riscul de îmbolnăvire a dinților și amplifică sănătatea orală.

Ce este detartrajul dentar

Detartrajul dentar este un tratament stomatologic ce constă în curățarea danturii prin îndepărtarea depunerilor de tartru. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, apariția plăcii bacteriene este invitabilă, iar odată ce placa bacteriană ajunge în stadiu de maturitate și se transformă în tartru, periajul dentar nu mai este suficient. În această situație este recomandat să faci o vizită medicului dentist, pentru realizarea unui detartraj dentar. În cele mai multe dintre cazuri, această procedură este însoțită de un periaj dentar profesional și utilizarea airflow-ului. Airflow-ul are rolul de a curăța petele cauzate de consumul repetat de alimente și băuturi colorate. Întreaga procedură durează 30 de minute, este non invazivă și nedureroasă. Doar persoanele cu sensibilitate dentară accentuată pot resimți un minim de disconfort. Chiar și în cazul acestora, disconfortul este diminuat prin aplicarea unui gel special la nivelul gingiei, la baza dinților, pentru a reduce sensibilitatea.

De câte tipuri este detartrajul dentar

Detartrajul se poate realiza cu ajutorul ultrasunetelor sau manual cu ajutorul unor instrumente speciale. De regulă, detartrajul cu ultrasunete este recomandat atunci când tartrul se află supra gingival, iar detartrajul clasic, manual, atunci când tartrul este aflat sub gingie. Cele două tipuri de detartraj pot veni unul în completarea celuilalt, combinând cele două tehnici, pentru o curățare în profunzime. În urma unui control de rutină, medicul stomatolog evaluează cavitatea orală și, în funcție de depunerile existente de tartru, va hotărî dacă este necesară efectuarea detartrajului manual. 

Avantajele detartrajul dentar

Principalul avantaj pe care ți-l oferă un detartraj dentar realizat periodic este menținerea danturii sănătoase pe termen lung. Prin curățarea în profunzime a danturii este redus riscul apariției cariilor dentare, afecțiunilor gingivale și a bolii parodontale. În același timp, te bucuri de o respirație proaspătă, dinți cu adevărați curați și un zâmbet mai sănătos și mai frumos. Dacă tartrul dentar nu este îndepărtat prin procedurile de detartraj, acesta cauzează inflamarea gingiei și retracția gingivală. Practic, gingia se retrage ca un mecanism propriu de apărare împotriva tartrului. Atenție, afecțiunile gingivale pot fi debutul bolii parodontale și se poate ajunge până la pierderea timpurie a dinților.

Cum se poate ca nerespectarea programărilor pentru detartrajul dentar să ducă la pierderea dinților? Dacă placa bacteriană, care se formează constant pe suprafața dinților, poate fi îndepărtată acasă de către pacient, nu același lucru putem spune despre tartru. Bacteriile care se formează în cavitatea orală pot fi curățate prin periaj dentar, de două ori pe zi, și folosirea mijloacelor suplimentare, precum ața dentară, apa de gură și dușul bucal. Dacă placă bacteriană nu este îndepărtată în timp util, aceasta se transformă în tartru, se depun în profunzime, afectând țesutul de susținere a dinților. Astfel, bacteriile macină osul, reduc volumul osos și apar mobilități dentare, ce duc la pierderea dinților. Detartrajul dentar este metoda prin care se îndepărtează tartrul dentar. Este o metodă neinvazivă și nedureroasă, care se realizează în cabinetul stomatologic.

Când facem detartraj dentar

Când medicul stomatolog îți recomandă să vii în cabinetul dentar, la fiecare 6 luni, pentru efectuarea unui detartraj dentar, acesta îți transmite de fapt că este mult mai simplu să previi apariția afecțiunilor dentare, decât să tratezi problemele stomatologice care pot să apară. Cum? Prin îndepărtarea la timp a plăcii bacteriene și a tartrului. Există însă și situații în care este indicat să efectuezi un detartraj dentar la o perioadă mai scurtă de timp, la 4 sau chiar 3 luni. De exemplu, în cazul persoanelor fumătoare, a pacienților care se confruntă cu înghesuiri dentare, dinți strâmbi, care retenționează mult mai repede alimentele. Sunt pacienți care au o salivă bogată în minerale, ce favorizează depunerea plăcii bacteriene și formarea mai rapidă a tartrului. Și în această situație se recomandă ca detartrajul dentar să fie efectuat mai devreme de 6 luni.  

Un detartraj dentar realizat periodic și vizitele regulate la medicul stomatolog îți garantează un zâmbet natural și sănătos, o respirație proaspătă și tratamente scurte, fără durere. 

Sursă foto: Pexels