Care sunt avantajele unei asigurari facultative

Author: Oana Iosif
Actualizat: 15 iun 2022, 11:53

A detine propria casa este un lucru minunat, dar daca esti ca majoritatea oamenilor, probabil ca nu te-ai gandit prea mult la asigurarea pentru facultativa sau asigurarea locuintei. Dar, odata ce iei in considerare numeroasele beneficii practice pe care ti le poate aduce o polita pentru locuinta, exista sanse mari sa te gandesti la asta mai des si chiar sa fii entuziasmat de asta!

Care sunt beneficiile care vin odata cu o asigurare facultativa?

1. Protectia locuintei tale. Principalul scop al politelor de asigurare a locuintei este acela de a o proteja, fiind vorba despre acea parte a casei in care locuiesti de fapt. Imagineaza-ti ca ai de-a face cu o pierdere totala din cauza unui incendiu in casa sau a unor pagube extinse (si costisitoare) din cauza unui uragan sau a unei tornade. In mod ideal, ar trebui sa-ti asiguri casa la 100% din valoarea sa, dar cel putin 80% si pana la 90% este destul de standard. Daunele minore, daune majore si costurile totale de inlocuire vor fi acoperite de majoritatea politelor.

2. Protejaza structurile decomandate. A doua cea mai importantă componenta pe care o asigurare facultativa de la Asirom.ro o are este acoperirea pentru structurile decomandate, care pot include un garaj, magazii, garduri, tarcul pentru caini si multe altele. In mod normal, structurile decomandate sunt acoperite cu pana la 10% (sau un alt procent) din limita de acoperire pentru locuinta ta. Dar iti poti personaliza polita, daca doresti o acoperire suplimentara pentru structurile decomandate de pe proprietatea ta.

3. Acoperire pentru continutul casei tale. Ori de cate ori obtii asigurare pentru locuinta, trebuie sa faci un inventar al tuturor aparatelor, mobilierului, electronicelor si altor bunuri personale din interiorul casei tale, care ar fi acoperite de polita. Daca un eveniment acoperit (cum ar fi o furtuna) dauneaza sau distruge o parte din aceasta proprietate, poti fi rambursat partial sau integral, in functie de prevederile specifice ale politei tale. Acesta este un beneficiu major al acestui tip de asigurare, care este, adesea, trecut cu vederea de catre proprietari.

4. Acoperire de raspundere. Acesta este unul dintre motivele pentru care, intr-adevar, nu iti poti permite sa ramani fara asigurare facultativa. Ar putea costa zeci de mii de lei sau mai mult, in facturi medicale, in cazul in care cineva ar fi ranit in sediul locuinta ta si exista posibilitatea ca tu sa fii tras la raspundere. Polita ta nu iti va acoperi ranile tale sau ale rezidentilor gospodariei sau daunele materiale. Este conceputa pentru a te proteja de procese costisitoare care ar putea aparea, de exemplu, din cauza unei rani de muscatura de caine a unui vizitator.

Asadar, asigurarea facultativa, cunoscuta si sub denumirea de asigurarea locuintei, vine cu o serie de avantaje care nu merita sa fie ignorate. In primul rand, iti asiguri casa in cazul in care un fenomen meteorologic produce pagube asupra ei. Mai mult decat atat, in eventualitatea unui eveniment nefericit, iti poti asigura nu doar locuinta in sine, ci si componentele decomandate ale acesteia si ceea ce se afla in interiorul ei.

Sursa foto: shutterstock.com