De regula, este des folosita de persoanele care locuiesc in zone unde nu exista canalizare si nu au o alta solutie pentru a elimina deseurile din instalatia sanitara. Insa, pentru ca o fosa septica ecologica nu implica costuri mari de instalare sau intretinere si este prietenoasa cu mediul inconjurator, exista numerosi proprietari care aleg un astfel de sistem cu toate ca pot avea acces si la o retea de canalizare publica. Iata care sunt principalele avantaje ale acestei unitati pentru deversarea apelor menajere:
Tratarea simpla si eficienta a apelor uzate
O fosa septica ecologica, precum cea disponibila pe portalia.ro, asigura un tratament eficient al apei uzate, la fata locului. Spre deosebire de canalizare unde deseurile si apele reziduale din locuinta sunt transportate catre o unitate de tratare, la fosa septica acestea sunt colectate intr-un rezervor. Principiul de functionare al sistemului septic este anaerob, cu descompunerea si fermentarea materiilor poluante din apa menajera, prin intermediul bacteriilor ce se formeaza in lipsa oxigenului. Apele uzate intra in bazinul de fermentare din fosa septica, unde bacteriilor separa materiile usoare de cele sedimentabile. Apoi, se formeaza namolul poluant care se depune prin fanta de evacuare in zona de sedimentare, de unde va fi vidanjat dupa o perioada de timp.
Apele tratate din fosa septica se evacueaza pe pricipiul vaselor comunicante, in drenuri, de unde vor fi preluate de vasele capilare ale solului care vor actiona ca un filtru biologic. Fosa septica permite proprietarilor sa evite costurile ridicate pentru canalizare si trateaza efluentul in mod natural.
Protejarea mediului inconjurator
Unul dintre cele mai importante avantaje ale fosei septice este acela ca protejeaza mediul deoarece apa epurata filtrata nu polueaza panza freatica cu nitriti. Procesul de tratare a apelor uzate se bazeaza foarte mult pe procese naturale, folosind bacterii si campurile de scurgere, iar apa eliberata in sol ajuta la cresterea plantelor si dezvoltarea florei din apropiere. In cazul sistemului de canalizare centralizat, sunt folosite tratamente cu substante chimice, conductele invechite pot conduce la scurgerea efluentului netratat in sol si contamineaza astfel apele subterane, iar descarcarile brute din statiile de epurare afecteaza mediul.
Fosa septica ecologica este confectionata din materiale reciclabile, de pilda cea pe care o poti comanda de pe portalia.ro este realizata din polietilena de inalta densitate. De asemenea, te ajuta sa constientizezi care este consumul tau de apa si sa cultivi obiceiuri mai eficiente pentru utilizarea mai atenta a apei.
Costuri reduse pentru instalare si utilizare
Instalarea unei fose septice ecologice presupune cateva cheltuieli initiale, insa cu mult reduse fata de cele care ar trebui facute pentru a conecta locuinta la linia de canalizare publica. In plus, dupa montaj vei economisi sume considerabile deoarece nu trebuie sa platesti nici un cost pentru canalizare, iar prin constientizarea consumului de apa vei putea face sa faci reduceri care automat inseamna si facturi mai mici. Pe termen lung, fosa septica ecologica necesita doar vidanjare la odata la 1.5-2.5 ani, in functie de frecventa utilizarii si numarul locuitorilor dintr-un imobil.
Libertatea de a locui oriunde
Un astfel de sistem iti ofera posibilitatea de a-ti construi sau achizitiona o casa intr-o zona izolata ori in mediul rural, fara sa iti faci griji ca nu exista sistem centralizat de canalizare. Fosa septica ecologica ii deschide proprietarului oportunitati cu totul noi pentru locuinta sa, mai ales ca indiferent de locul ales, va putea beneficia de conditii decente si moderne, fara sa isi modifice in vreun fel stilul de viata.
Sistemul este usor de utilizat
Oamenii care vor sa foloseasca o fosa septica nu trebuie sa aiba experienta in domeniul instalatiilor sanitare pentru ca sistemul este foarte simplu si usor de utilizat. Este o optiune excelenta pentru toti cei care vor o solutie independenta de tratare a apei, costuri mai mici si intretinere facila. Practic, nu ai nevoie de pregatire pentru a instala si folosi o fosa septica, mai ales ca este usor de determinat care este cea mai eficienta zona pentru montarea rezervorului sau ce dimensiune trebuie sa aiba acesta ca sa faca fata nevoilor tale.
Utilizarea unei fose septice ecologice ofera numeroase beneficii persoanelor care opteaza pentru un astfel de echipament. Pe langa avantajele deja mentionate, trebuie precizat si faptul ca sistemul nu necesita obtinerea unor autorizatii de mediu sau certificari pentru instalar, implementarea sa fiind extrem de facila.