Vesela biodegradabilă de unică folosință reprezintă un pas important spre normalitate, după o perioadă destul de îndelungată în care plasticul părea să fie prima și singura opțiune pentru tot mai multă lume.
Folosirea de vase de unică folosință din materiale biodegradabile și compostabile înseamnă că grija pentru mediul înconjurător a devenit o prioritate și fiecare înțelege din ce în ce mai clar pericolele la care suntem cu toții expuși din cauza poluării.
Ce înseamnă biodegradabil
Capacitatea unor produse, așa cum sunt și cele din categoria veselei, de a se descompune prin acțiunea microbilor și altor factori biologici este ceea ce face respectivele produse să fie biodegradabile. Alți doi factori importanți în procesul de biodegradare sunt aerul și umezeala. Pentru ca vesela sau alte produse să fie considerate biodegradabile, acestea trebuie să se poată descompune în materie organică, la o rată similară cu alte materiale care apar natural.
Așadar, materialele plastice biodegradabile sunt cele care se pot descompune în mod natural în mediu. Structura materialelor plastice biodegradabile le face să fie descompuse cu ușurință de microorganisme naturale, oferind o materie finală mai puțin dăunătoare mediului.
Folosirea veselei biodegradabile are numeroase avantaje:
- Vesela biodegradabilă este ușor de reciclat
- Vesela biodegradabilă se descompune într-un interval de timp mai mic și în același timp poate fi ușor reciclată printr-un proces organic. Aceasta nu este nici toxică, din moment ce nu este fabricată având alte elemente chimice sau toxine în compoziție. Reciclarea contribuie la diminuarea problemelor depozitelor de deșeuri și, în plus, deșeurile biologice reciclate pot fi utilizate ca compost sau ca energie regenerabilă pentru biogaz.
- Vesela biodegradabilă necesită un consum mai mic de energie pentru fabricare
- Trecerea la veselă biodegradabilă poate părea la prima vedere o decizie costisitoare. Pe termen lung însă adoptarea unor astfel de măsuri se va dovedi mai mult decât eficientă. Pe lângă faptul că protejezi mediul înconjurător reducând impactul negativ asupra acestuia, trecerea la vesela biodegradabilă se va dovedi o decizie înțeleaptă.
- Pentru fabricarea produselor biodegradabile este necesară mai puțină energie spre deosebire de plasticul tradițional. De exemplu, fabricarea polimerului pe bază de porumb necesită cu 65% mai puțină energie comparativ cu un polimer similar fabricat din petrol. De asemenea, fabricarea bioplasticelor nu necesită procesul de găsire, accesare și transport al hidrocarburilor.
- Vesela biodegradabilă este compostabilă
- Vesela biodegradabilă este compostabilă, iar acest proces are nenumărate avantaje pentru mediul înconjurător. De exemplu, prin compostarea bioplasticului solul poate deveni mult mai fertil și sănătos. Explicația este un cât se poată de simplă: aceste produse biodegradabile nu sunt realizate din substanțe chimice artificiale, ci doar din materiale naturale. Materialele se descompun și îmbunătățesc retenția de apă și nutrienți a solului și ajută la creșterea plantelor mai sănătoase, fără a fi nevoie de pesticide și îngrășăminte chimice.
- Vesela biodegradabilă nu se descompune în elemente dăunătoare
- Aruncarea materialelor plastice tradiționale poate însemna și eliberarea în mediu a metanului, a substanțelor chimice toxice și a altor tipuri de poluanți. Aceste substanțe, în timp ce se descompun, sunt potențial periculoase, deoarece pot afecta cu ușurință ecosistemele marine și terestre, precum și sănătatea oamenilor în general.
Trecerea la produse din plastic biodegradabile înseamnă reducerea eliberării acestor produse atât de nocive în mediu și construirea unei lumi mai bune și a unui mediu mai sănătos și mai puțin poluat pentru generațiile viitoare.