Care sunt beneficiile pe care magneziul i le oferă organismului? Este unul dintre principalii micronutrienți de care corpul uman are nevoie

Autor: Cristina Mocanu
Actualizat: 03 ian 2024, 00:40

Magneziul este unul dintre cele șapte macrominerale esențiale pentru buna funcționare a organismului. 

Magneziul ajută la un sistem osos puternic, controlează zahărul din sânge și tensiunea arterială și menține mușchii și nervii sănătoși. Iată care sunt principalele beneficii oferite de magneziu organismului.

Care sunt principalele beneficii oferite de magneziu organismului?

Magneziul participă în corp la sute de reacții biochimice și are un rol major la nivel muscular, nervos și cardiac. Acesta joacă un rol important în peste 300 de reacții enzimatice din organismul uman.

Printre numeroasele sale funcții se numără ajutarea la funcționarea mușchilor și a nervilor, reglarea tensiunii arteriale și susținerea sistemului imunitar. Iată 7 dintre principalele beneficii pe care magneziul i le oferă organismului.

Citește și: Va fi introdusă o nouă listă cu afecțiuni medicale care nu va permite obținerea permisului de port-armă

Magneziul sprijină sistemul osos

Magneziul este implicat direct în formarea oaselor și influențează activitatea osteblastelor și osteoclastelor (celule responsabile de formarea de țesut osos), influențând în același timp și concentrațiile hormonului paratiroidian și ale formei active ale vitaminei D,

doi regulatori majori ale homeostaziei osoase (integritatea osoasă). 

Mai multe de studii au arătat că există o legătura între aportul de magneziu și densitatea minerală osoasă, valabilă atât la bărbați, cât și la femei. Mai exact, acesta reduce rata de demineralizare și riscul de fractură.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Persoanele cu niveluri scăzute de magneziu prezintă un risc mai mare de a suferi afecțiuni precum osteopenia și osteoporoza. 

Magneziul previne depresia și anxietatea

Magneziul are un efect de îmbunătățire a stării de spirit și ajută la prevenirea depresiei, dar și a anxietății. Este bine de știut că stresul duce la eliminarea magneziului din organism.

De asemenea, magneziul este recunoscut ți ca mineral căruia trebuie să-i acordăm multă atenție pe parcursul unei sarcini.

Acest mineral contribuie la prevenirea preeclampsiei (stare patologică la femeile gravide după a 20-a săptămână de sarcină, tradusă prin creșterea tensiunii arteriale și eliminarea de proteine prin urină) și la creșterea în greutate a bebelușului.

Magneziul menține tensiunea arterială în parametrii normali

Acesta relaxează celulele venelor și arterelor, astfel încât acestea să nu restrângă fluxul de sânge. Cauzele principale ale hipertensiunii arteriale sunt: stresul, sedentarismul, excesul de greutate sau de consumul prea mare de sare.

Potrivit studiilor, administrarea de suplimente de magneziu poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale sistolice și diastolice la persoanele cu tensiune arterială ridicată.

Citește și: Mamele cu venituri reduse vor primi un ajutor de 2.000 de lei pentru nou-născuți din partea statului

Contribuie la reglarea zahărului din sânge

Persoanele cu prediabet și diabet au mai multe șanse de a avea niveluri scăzute de magneziu.

Pentru a menține nivelurile optime de magneziu, persoanele cu diabet pot avea nevoie de suplimente de magneziu. În plus, studiile arată că persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și tip 2 care au niveluri mai mari de magneziu tind să aibă un control mai bun al zahărului din sânge.

Acest supliment ameliorează durerile de cap

Terapia cu magneziu poate ajuta la prevenirea sau ameliorarea durerilor de cap. Explicația, deficitul de magneziu poate afecta neurotransmițătorii și poate restricționa construcția vaselor de sânge, factori legați de migrenă.

Care sunt principalele semne care îți arată că organismul are nevoie de magneziu?

Semnele că nivelul de magneziu din organism este scăzut devin evidente abia în momentul în care aveți o carență semnificativă. Simptomele includ slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, oboseală, greață și vărsături. Simptomele și severitatea lor depind de cât de scăzute sunt nivelurile de magneziu. Administrarea suplimentelor de magneziu este o modalitate ușoară de a crește aportul acestui mineral important. În plus, suplimentele pot aduce beneficii sănătății în diferite moduri, de la scăderea zahărului din sânge până la îmbunătățirea calității somnului.

Sursă: capital.ro

 


Pe măsură ce toamna își face simțită prezența, România se confruntă cu una dintre cele mai grave crize agricole din ultimii ani. O zonă grav afectată este Câmpia Bărăganului, mai exact zona Amara.