Care sunt categoriile de români care se vor bucura de pensii de peste 5.000 de lei. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii

Autor: Diana Bostan
Actualizat: 14 oct 2023, 10:38

Ce se întâmplă cu pensiile speciale?

Sursa: Freepik

Mii de seniori se bucură de pensii lunare de peste 5.000 de lei. Casa Națională de Pensii a anunțat cine sunt acești români și cum au ajuns să beneficieze de aceste sume.

În timp ce unii români se plâng de faptul că pensiile sunt prea mici, alte categorii de pensionari se bucură de venituri de peste 5.000 de lei lunar. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Pensii.

Mii de români beneficiază de pensii de peste 5.000 de lei lunar

Casa Națională de Pensii a anunțat faptul că românii care se bucură de pensii de peste 5.000

de lei sunt românii care beneficiază de pensii speciale. Numărul acestor pensii a crescut în luna septembrie a acestui an, o pensie specială fiind chiar și de 20 de ori mai mare decât pensia minimă.

Citește și: Acești angajați vor beneficia de sporuri salariale și compensare cu timp liber

De pensii speciale se bucură 10.368 de cetățeni, dintre care 5.377

au avut parte de statutul de judecător sau procuror. Alți beneficiari ai pensiilor speciale sunt și cei care s-au bucurat de statutul funcționarului public parlamentar sau de statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Citește și: Bilete la tratament pentru seniori! Casa Națională de Pensii a anunțat cine beneficiază de tratament balnear gratuit

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Un număr de 547 de persoane care au lucrat la Curtea de Conturi au beneficiat de pensii de serviciu, cu o pensie medie de 8.505 lei, din care 2.804 lei suportați de bugetul de stat. Cei ce au lucrat ca personal auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor se vor bucura de o pensie medie de 5.180 de lei.

Vor avea loc schimbări de la data de 1 ianuarie 2024

De la 1 ianuarie 2024, magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curtea Constituțională și personalul de specialitate juridică se pot pensiona și pot beneficia de pensia de serviciu cu condiția de a avea o vechime de minimum 25 de ani doar în aceste funcții, precum și de a îndeplini o vârstă minimă de 47 de ani și 4 luni. 

Citește și: Ajutor în bani pentru fiecare copil din familiile cu venituri mici. Peste 400.000 de copii vor beneficia de acest sprijin

Schimbările propuse în legislația privind pensiile de serviciu reprezintă o etapă semnificativă în reforma sistemului de pensii, urmărind să aducă mai multă echitate și sustenabilitate în acordarea acestor pensii de către stat.

Citește și: Familia lui Nicolae Ciucă nu a considerat că postul de prim-ministru al României este potrivit pentru el

Pe măsură ce propunerea ajunge în Camera Deputaților și intră în vigoare, vor exista și mai multe informații disponibile pentru cei interesați de aceste modificări importante în ceea ce privește pensiile de serviciu.