Nicolae Ciucă, despre categoriile de români care vor putea beneficia de plafonarea prețului la energie din ianuarie 2023. Cine sunt beneficiarii

Author: Cristina Mocanu
Actualizat: 15 nov 2022, 09:42

Familiile cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice vor beneficia de preț redus la energie

Sursa: https://pixabay.com/

Nicolae Ciucă a oferit declarații despre categoriile de români care vor intra în plafonarea preţului energiei de 1 leu, începând cu ianuarie 2023.

Potrivit digi24.ro, premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat, luni 14 noiembrie, că susține mai multe categorii pentru compensarea prețului la energie, din ianuarie 2023.

Nicolae Ciucă: Familiile cu mai mult de trei copii vor beneficia de plafonarea prețului la energie

Nicolae Ciucă, premierul României, a declarat, luni 14 noiembrie, că susține mai multe categorii, printre care familiile cu mai mult de trei copii, bisericile şi serviciile publice, să beneficieze de p reț compensat la energie, arătând că sunt pregătite amendamente în acest sens la ordonanța pe energie aflată în

dezbaterea Parlamentului.

Acesta a declarat că: „Este foarte limpede că tot ceea ce am discutat şi am stabilit prin ordonanță, ultima ordonanță se va aplica. Este o ordonanță pe care am gândit-o astfel încât să venim în sprijinul românilor şi a economiei, iar chestiunile care mai erau de amendat în Parlament sunt cele prin care vom regla acele chestiuni cu serviciile publice, astfel încât să poată să beneficieze de prețul stabilit de un leu.(...)

Familiile monoparentale sau cele care au mai mult de trei copii, bisericile, societățile de apă canal, cele care asigură utilitățile publice. Acestea sunt (categoriile care vor beneficia de preț plafonat la energie- n.r.). Nu am discutat despre aeroporturi”

Citește și: Ce români vor plăti mai mult pentru facturile la energia electrică, începând cu ianuarie 2023. La ce prețuri să se aștepte consumatorii casnici

Amendamentele urmează să fie discutate în Parlament

Despre introducerea în această categorie de plafonare şi a aeroporturilor şi a medicilor de familie, premierul Nicolae Ciucă a menționat că nu au discutat despre aeroporturi.

În problema plații facturilor pe baza consumului de anul trecut, premierul a spus: „Ultima discuție pe care am avut-o în coaliție a fost să raportăm la anul 2022, pentru că au fost probleme legate de modul în care s-a desfășurat activitatea pe timpul pandemiei”.

Legat de reglementarea prețului la energie pentru doi ani, premierul a precizat că este o decizie convenită în coaliție.

Citește și: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei

Ordonanța de Urgență 119/2022 a fost adoptată cu amendamente de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

O nouă Ordonanță de Urgență privind facturarea energiei electrice la consumatorii finali, lansată vineri, 11 noiembrie, prevede noi prețuri pentru un consum lunar mai mare de 255 KWh, în timp ce o alta reglementează piața până în 2025.

Citește și: Noi schimbări ale facturilor la energie. Cât vor scoate românii din buzunar și la cât a fost plafonat prețul pentru 1 kWh

Guvernul României va institui până în anul 2025 un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prin care obligă producătorii de energie electrică să vândă la prețul reglementat de 450 de lei/MWh. Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori la același preț de 450 de lei/MWh, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în ședința Executivului de vineri.

Mecanismul nu va fi aplicat capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Conform Guvernului României, începând cu luna iunie 2021, prețurile la energia electrică și gaze naturale au început să crească pe fondul cererii crescute de energie apărută după criza de COVID și a tensiunilor dintre Federația Rusă, Ucraina și Uniunea Europeană, acestea atingând niveluri fără precedent.