Care sunt cele 14 alimente de bază care se vor ieftini. Prețul alimentelor va scădea pentru o perioadă limitată

Author: Andreea Buinoschi
Actualizat: 28 iun 2023, 19:15

Scumpirile nu se vor aplica produselor premium și vizează doar alimentele de bază

Sursa: freepik.com

Prețul a 14 alimente de bază va fi mai mic în doar câteva zile, dar ieftinirea va avea loc pentru o perioadă limitată. Surse din guvern precizează că ieftinirea va fi cu cel mult 20%.

Prețul a 14 alimente va fi mai mic în curând, în urma discuțiilor purtate de Guvernul României cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine. Executivul ia în calcul plafonarea adaosului comercial.

Lista celor 14 alimente de bază al căror preț se va ieftini

Scumpirile nu se vor aplica produselor premium și vizează doar o parte din categoriile de alimente de bază. Executivul ia în calcul reducerea prețului la alimentele de bază, ieftinirea urmând să fie de cel mult 20% și aplicată începând cu data de 1 august 2023.

Măsura se va aplica pentru o perioadă de trei luni, printr-o Ordonanță de Urgență. În perioada următoare, urmează să scadă prețul următoarelor alimente:

1. pâine albă simplă întreagă, cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități,

2. lapte de vacă proaspăt, la un 1 Litru, grăsime 1,5%,

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac,

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu un gramaj de cel mult 200 de grame,

5. Făină albă de grâu 000, 1 Kg,

Citește și: Cine sunt angajații care trebuie să dea înapoi banii pentru voucherele de vacanță, în maximum 60 de zile

6. Mălai standard 1 kg,

7. Ouă de găină de calibrul M 10 bucăți,

8. Ulei de floarea-soarelui 1L,

Citește și: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii

9. Carne proaspătă de pui,

10. Carne proaspătă porc,

11. Legume proaspete vrac,

12. Fructe proaspete vrac,

13. Cartofi proaspeți vrac,

14. Zahăr alb tos 1 kg.

Prețurile se vor ieftini începând cu data de 1 august 2023

Agenția Națională de Administrate Fiscală va efectua mai multe controale, pentru a verifica fișele de cost. Proiectul de Ordonanță de Urgență, care are scopul de a reduce prețul alimentelor de bază, urmează să fie pus, astăzi, 28 iulie, în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Agriculturii, conform unor surse din Guvern.

Potrivit prevederilor, ordonanța urmează să includă reducerea adaosurilor comerciale cu până la 20% la procesatori și cu același procent la retaileri. În momentul de față, adaosul comercial poate ajunge chiar și până la 45%.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, este de părere că soluția se va putea aplica, doar dacă se va purta o discuție cu toate persoanele implicate în acest proces, atât cele din lanțul de producție, cât și retailerii.

Citește și: Vouchere sociale în valoare de 5.000 de euro. Cine sunt românii care vor beneficia de ele

Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Comercianților Mici și Mijlociii, susține că măsura este neclară și nu știu cum ar trebui să o aplice. „Ideea e bună, dar noi nu înțelegem cum să aplicăm, să vină cu norma clară, pentru că noi punem adaosul și apoi calculăm costurile, de exemplu luăm laptele cu 6 lei, punem un adaos până la 7 lei, din leul ăla trebuie să plătim după angajați, curent etc.

Ordonanța de urgență o să spună așa: pune toate costurile, după care nu o să mai poți să pui mai mult de 20% adaos. Dar cum fac eu costurile, dacă eu n-am factura de energie electrică din decembrie și până acum?”. 

 

Taguri: