Problemele dentare pot cauza extrem de mult stres în viața noastră. Rezolvarea din timp a acestora însă, ne poate scăpa de complicații și de vizite mult mai dese la dentist. De asemenea, majoritatea pot fi ușor prevenite. Periajul de două ori pe zi, folosirea aței dentare, alimentația corectă și controalele dentare regulate, sunt pași esențiali în prevenirea problemelor dentare.
-
Respirația urât mirositoare
Respirația urât mirositoare, numită și halitoză poate fi uneori jenantă. Potrivit studiilor stomatologice, aproximativ 85% dintre persoanele care se confruntă cu această problemă au o afecțiune dentară ca și cauză. În acest caz utilizarea apei de gură va masca doar mirosul, și nu îl va vindeca. Atunci când aceasta persistă și devine cronică, soluția constă în vizita la medicul dentist.
2. Cariile dentare
Caria dentară reprezintă distrugerea structurii dinților și poate afecta atât smalțul (învelișul exterior al dinților), cât și stratul de dentină (strat de sub smalțul dentar) al acestora.
Cariile dentare apar atunci când alimentele pe care le consumi și care conțin carbohidrați (zaharuri și amidon), cum ar fi pâinea, cerealele, laptele, prăjiturile, bomboanele, sunt digerate de bacteriile prezente în cavitatea bucală, transformându-le în acizi. Bacteriile, acidul, resturile alimentare și saliva se combină pentru a forma placa. Acizii din placă dizolvă suprafața smalțului dinților, creând găuri în aceștia (cariile dentare).
3. Boala gingivală (parodontală)
Boala parodontală reprezintă o infecție la nivelul gingiilor. Este, de asemenea, una dintre principalele cauze ale pierderii dinților în rândul adulților. Unele studii au indicat că poate exista o legătură între bolile de inimă și cele parodontale. Toate persoanele sunt expuse riscului bolii gingivale, dar apare de obicei după vârsta de 30 de ani. Simptomele includ respirație urât mirositoare, gingii roșii, inflamate, sensibilitate dentară și dureri la mestecare. Cele două etape majore ale bolii gingivale sunt gingivita și parodontita.
4. Zâmbetul neatractiv
Chiar dacă un zâmbet neatractiv nu este din punct de vedere tehnic o problemă dentară, este un motiv major pentru care mulți pacienți solicită tratament dentar. Acest aspect poate reduce cu adevărat stima de sine a unei persoane. Din fericire, cu tehnologiile și dezvoltările actuale, oricine poate avea un zâmbet frumos. Fie că este vorba de albirea dinților, implanturi dentare, ortodonție sau alte lucrări cosmetice dentare, un medic dentist dedicat îți poate oferi zâmbetul viselor tale. Dacă te afli în această situație și ești în căutarea unui implant dentar la cel mai bun pret, poți apela la clinica stomatologică Impladent.
5. Dureri de dinți și urgențe dentare
O urgență dentară poate fi foarte dureroasă și înfricoșătoare. Chiar dacă acestea pot fi evitate prin vizitele regulate la dentist, se pot întâmpla și accidente. Cele mai comune probleme care necesită o vizită urgentă la dentist sunt: un dinte rupt sau crăpat, abcesul dentar, un dinte lovit într-un accident.
6. Sensibilitate dentară
Sensibilitatea dentară este o problemă comună, care afectează milioane de oameni. Aceasta implică durerea sau disconfortul dinților creat de dulciuri, aer rece, băuturi calde sau reci. Unele persoane care se confruntă cu această problemă simt disconfort chiar și în timpul periajului sau al folosirii aței dentare. Dinții sensibili pot fi chiar un semn al unui dinte crăpat sau al unui abces dentar. Aceste trebuie tratate de către medicul dentist pentru a preveni pierderea unui dinte sau infectarea oaselor maxilarului.
Indiferent cu ce problemă dentară te confrunți, nu uita ca rezolvarea constă în vizita cât mai rapidă la o clinică stomatologică, iar pentru a le evita întru totul, sunt recomandate vizitele regulate, o dată la 6 luni.