Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de spate?

Autor: Oana Picerea

Din ce în ce mai multe persoane se prezintă la medic cu dureri de spate – studiile susțin că 8 din 10 persoane se confruntă la un moment dat în viață cu un astfel de disconfort. Cauzele sunt multiple, însă majoritatea dintre ele au legătură cu sedentarismul, alimentația haotică și nesănătoasă, postura incorectă, etc. În continuare vom discuta despre diferite tipuri de dureri de spate și cauzele care duc la apariția lor.

Durerea de spate acută

Te-ai confruntat vreodată cu senzația de junghi la nivelul spatelui, care a dispărut de la sine după câteva zile, fără să faci ceva în mod special? Aceasta este durerea de spate acută care apare brusc și la fel de brusc dispare. La baza acestor dureri stă de obicei postura incorectă pe scaun la birou sau somnul în condiții necorespunzătoare - știai că pernele sau salteaua pot influența calitatea somnului tău? Dacă te confrunți des cu dureri de spate, încearcă să schimbi salteaua sau măcar pernele cu niște perne cu memorie și vei vedea diferența încă din prima noapte.

Durerea de spate din zona lombară

Nu toate durerile de spate apar în urma sedentarismului sau a unei poziții incorecte pe scaun. Spre exemplu, durerea de spate în zona lombară poate atrage atenția asupra unei probleme de sănătate precum: sciatica, fractură de compresie, fractură de coloană, hernie de disc sau stenoza canalului medular. Infecțiile renale sau artritele pot provoca la rândul lor dureri de spate în zona lombară. Dacă durerea nu trece, ba chiar se accentuează și este însoțită de rigiditate musculare și dificultăți la mers, vizita la medic este obligatorie.

Durerea de spate din zona toracică

Durerea de spate din această zonă apare de cele mai multe ori în cazul unor fracturi costale, a unor mialgii sau chiar tumori vertebrale. În niciun caz acest tip de durere nu ar trebui pus pe seama poziției incorecte – ”Te doare spatele pentru că stai întotdeauna cocoșat.”

Durerea de spate din zona coccisului

Durerea din zona coccisului apare sau se accentuează în poziția șezând. Este mult mai întâlnită în rândul femeilor însărcinate sau care au trecut printr-o naștere. Persoanele care suferă de obezitate s-ar putea confrunta și ele cu dureri de spate în această zonă.

Cum poți scăpa de durerile de spate?

Dacă obișnuiești să stai mult la birou, în fața calculatorului, și știi că nu ai o poziție corect, primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți corectezi postura. Apoi poți introduce exercițiile fizice pentru ameliorarea durerilor de spate – 20-30 minute de mișcare vor face diferența. Între timp, ar trebui să îți faci un obicei la birou să iei o pauză de câteva minute în fiecare oră pentru a te ridica de pe scaun și a face puțin stretching. Bineînțeles, și condițiile de somn sunt importante și pot determina apariția durerilor de spate. Așa că, dacă salteaua are denivelări sau nu este prea confortabilă, ar fi bine să o schimbi. La fel și cu pernele care nu îți oferă o susținere potrivită pentru gât și cap.

Dacă durerile de spate nu trec cu exerciții și medicamente antiinflamatorii, ar trebui să consulți un medic pentru a afla cauza exactă a durerii.