Care sunt cele mai periculoase cartiere din Bucuresti in cazul unui cutremur: uite ce zone vor fi lovite grav

Autor: Bogdan Mihai
Actualizat: 02 iun 2020, 14:30

Romania a fost lovita duminica de un cutremur puternic, care a avut magnitudinea de 5.8 grade pe scara Richter.

Cutremurul puternic s-a produs in Zona seismica Vrancea, judetul Covasna, la adancimea de 200 km, potrivit Institutului National pentru Fizica Pamantului.

A fost cel mai puternic seism din ultimul an; al doilea cel mai puternic cutremur din acest an s-a produs in data de 14 martie, in judetul Vrancea, si a avut o intensitate de 4.6 grade pe scara Richter.

Care sunt cele mai periculoase cartiere din Bucuresti in caz de cutremur?

Specialistii de la Magurele au facut o simulare pentru a vedea care ar fi cele mai afectate cartiere ale Bucurestiului in caz de cutremur.

Astfel, potrivit rezultatelor, zona de nord ar resimti cel mai puternic socul, cei mai expusi efectelor devastatoare fiind locuitorii din zonele Otopeni, Aviatiei si Pipera.

Urmatoarele cele mai afectate zone ar fi centrul si estul orasului, cartierul Pantelimon fiind in zona rosie a hartii.

Alte zone periculoase ar fi cele de-a lungul Dambovitei, deoarece terenul este nisipos.

Astfel, in urma unui cutremur puternic poate aparea fenomenul de lichefiere a solului, asa cum s-a intamplat recent la cutremurul din Indonezia.

Rezultatele simularii sunt ingrijoratoare deoarece in zona de nord a Capitalei lucreaza in prezent peste 250.000 de angajati, aproximativ o treime din totalul fortei de munca activa a orasului.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: VIDEO Bradul pentru Crăciunul 2024 a ajuns în Rockefeller Center din New York. O stea Swarovski uimitoare o să strălucească în vârf!

Citeste si: Cutremur puternic in Romania! Ce intensitate a avut

Lista cladirilor cu RISC SEISMIC. Vezi daca blocul tau se va prabusi la urmatorul cutremur!

Lista imobilelor expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic a fost actualizata la data de 17.09.2018.

Potrivit informatiilor furnizate de Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), in Bucuresti exista peste 340 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic; 353 de imobile, incadrate in clasa a II-a; 103 in clasa a III-a si 9 in clasa a IV-a de risc seismic.

Documentul a fost publicat in temeiul art.4 alin (9) din Ordonanta Guvernului nr.20/1994 privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, modificata si completata prin legea nr.233/2018 publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr.676/03.08.2018.

Vezi lista completa a cladirilor din Bucuresti care se afla in pericol, in cazul unui cutremur puternic, AICI

De ce se produc seismele mai ales noaptea?

Oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie neasteptata.

Cercetatorii au descoperit ca, in cele mai multe cazuri, cutremurele puternice (care depasesc magnitudinea de 6 grade pe scara Richter) se petrec mai frecvent cand luna este plina si se afla la perigeu, adica in punctul cel mai apropiat de planeta noastra.

Dr. Vinayak G Kolvankar, seismolog la Bhabha Atomic Research Centre (BARC), este cel care a facut aceasta descoperire, aparuta in publicatiile „New Concepts in Global Tectonics Newsletter” si „Jurnalul Uniunii Geofizicienilor din India”. 

Acesta sustine ca numarul si intensitatea cutremurelor se afla in scadere pe parcursul zilei. Dupa-amiaza, intre orele 15-16, se inregistreaza cele mai mari scaderi, iar apoi, pana inspre miezul noptii, frecventele si intensitatea cutremurelor urmand sa creasca din nou.