Care sunt, de fapt, noile măsuri de relaxare de la 1 iunie? Ce restricții rămân în vigoare?

Autor: Elena Padure
Actualizat: 25 iul 2022, 11:40
Ziua de 1 iunie va aduce relaxarea semificativa a restrictiilor

Autoritățile au anunțat o relaxare a restricțiilor începând cu data de 1 iunie. Vor fi redeschise cluburile și sălile de petrecere.

Începând cu data de 1 iunie vor intra în vigoare noi măsuri de relaxare. De săptămâna viitoare vor putea avea loc nunți, iar românii vor avea posibilitatea de a participa la concerte, petreceri în cluburi, activități în săli de joc sau zile recreative la piscină. 

Care vor fi restricțiile, după relaxarea din 1 iunie

Hotârârea pentru modificarea și completarea anexelor nr.

2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 531/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 mai 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, conţine noile măsuri care vor intra în vigoare de la 1 iunie, conform romaniatv.net.

Astfel, între orele 5:00 și 24:00, restaurantul poate fi deschis în interior, până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.

Barurile, cluburile, discotecile și sălile de jocuri se vor redeschide între 5:00 și 24:00, cu participarea publicului până la 50% din spațiul maxim.

Va fi permisă și organizarea de evenimente private, precum nunţi, botezuri, mese festive sau parastase, cu participarea a maxim 70 de persoane în aer liber sau cu participarea a maxim 50 de persoane în spaţii închise, în cazul în care incidenţa cumulată la 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000

de locuitori şi sunt respectate măsurile de protecţie sanitară.

Evenimentele se pot desfășura și cu un număr mai mare de participanţi dacă toţi participanţii fac dovada vaccinării anti COVID şi dacă au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Vor reveni și activitățile culturale, artistice şi de divertisment în spaţii închise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spaţiului.

Astfel, este permisă desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale, cu participarea unui număr mai mare de 1.000 de spectatori, cu asigurarea unei suprafeţe de 2 mp pentru fiecare persoană, şi cu purtarea măştii de protecţie. 

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Sălile de sport pot funcţiona cu o capacitate maximă de 70%, fără purtarea măştii de protecţie şi cu asigurarea unei suprafeţe de 7 mp/persoană.

Vor fi redeschise și locurile de joacă în spaţii închise, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă însoţitorii copiilor pot face dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

La locul de muncă, în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maxim 5 persoane, masca nu va mai fi obligatorie, dacă angajații au fost vaccinați anti-COVID, iar în acele zone nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători.

Citeste si: Masca de protecție, din nou obligatorie în România? Un medic cunoscut dă peste cap tot ce știam până acum: „Purtatul măștii devine în continuare o necesitate!”

Textul complet al Hotărârii de Guvern este disponibil mai jos:

Citeste si: Fără mască de protecție în spațiile închise de la 1 iunie? Cine poate renunța la această măsură?