Un număr mare de femei ar putea beneficia de pe urma Legii pensiilor adoptată în septembrie 2024. Legea vizează mai ales femeile care s-au născut în 1967, anul în care a fost introdus controversatul „Decret” care interzicea avorturile în țară. Odată cu legea aprobata în 2024, au fost îmbunătățite și condițiile de pensionare. Despre ce este vorba?
Femeile care vor putea ieși mai devreme la pensie în 2025
Legea pensiilor care a intrat în vigoare în septembrie 2024, le oferă un mare avantaj femeilor care s-au născut în 1967, mai ales pentru cele care au fost afectate de legislația adoptată în acea perioadă. Astfel, femeile din această categorie va putea ieși mai devreme la pensie, în acest an, cu o reducere considerabilă a vârstei de pensionare.
Conform capital.ro, decretul din 1966 care le interzicea femeilor să avorteze, a avut un impact mare asupra structurii demografice a țării, ducând la o explozie a natalității, în 1967 înregistrându-se peste 520.000
Pensionarea anticipată se va putea face din august 2025
Potrivit noii reglementări, femeile născute în 1967 pot solicita pensionarea anticipată începând cu 1 august 2025, existând posibilitatea să scadă cinci ani din vârsta standard de pensionare, care a fost stabilită la 63 de ani.
Totuși, există o condiție pe care femeile sunt nevoite să o respecte: acestea să fi cotizat timp de 35 de ani pentru a putea beneficia de această alegere.
De asemenea, persoanele care au născut și crescut copii, până la vârsta de 16 ani vor putea beneficia de o reducere suplimentară a vârstei de pensionare, cu șase luni pentru fiecare copil, până la un maximum de 3 ani și 6 luni.
Aceste condiții vor putea fi aplicate și pentru femeile care au adoptat și au crescut copii timp de minim 13 ani.Vârsta standard de pensionare ar urma să crească
Vârsta standard de pensionare ar urma să crească treptat până în 2035, urmând să ajungă la 65 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul minim de cotizare
Pentru a putea solicita pensionarea anticipată în 2025, femeile care îndeplinesc condițiile de mai sus, trebuie să depună următoare documente:
- Cerere pentru înscrierea la pensie
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
- carnetul de muncă, în original și copie
- acte de stare civilă,
- adeverințe privind vechimea în muncă și condițiile speciale de muncă,
- dovezi ale contribuțiilor sociale.
- alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
- diploma de absolvire a învățământului universitar însoțită de foaia matricolă sau de adeverință din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi, în original şi copie;
- certificat de naştere copil, în original şi copie;
- hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a încuviințat adopția, în original şi copie (unde este cazul).
Citește și: Țara în care a crescut vârsta de pensionare! Sindicatele sunt revoltate: „Este inacceptabil”
Astfel, această reformă va reprezenta un pas important pentru a veni în sprijinul femeilor care au avut un impact semnificativ asupra societății. Acestea vor avea ocazia să se bucure mai devreme de pensie, după o viață de muncă intensă și plină de sacrificii.